Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
«Закон про ринок землі – для олігархів, а не для українців»

Запобіжників від того, що землю скуплять росіяни, нема.

Радіо Свобода.

«Закон про ринок землі – для олігархів, а не для українців»

Фракція «Європейська Солідарність» підтримує запровадження цивілізованого ринку землі в Україні. Але той документ, який був проголосований у першому читанні у середу, не має нічого спільного з законом про ринок землі, – про це в ефірі програми «Право на владу» заявив співголова фракції «Європейська Солідарність» Артур Герасимов

«Європейська Солідарність» була, є і буде за цивілізований ринок землі. Але ми завжди читаємо те, що голосується. І те, що голосувалося вчора, законом про ринок землі назвати не можна. Саме тому до другого читання ми будемо дуже ретельно готувати серйозні поправки. Для того, щоб виправити фундаментальні недоліки в цьому законі», – повідомив Артур Герасимов. 

Артур Герасимов.

Артур Герасимов.

 «Перше – це концентрація землі в одних руках. Двісті тисяч гектарів – в одні руки! Наприклад, Яворівський район Львівської області – площа 155 тисяч гектарів. Решетилівський район Полтавської області – 100 тисяч гектарів. Овідіопольський район Одеської області – 80 тисяч гектарів. А ви пропонуєте 200 тисяч гектарів в одні руки. Тобто закон не для українців, а для олігархів», – наголосив Герасимов. 

Яворівський район Львівської області – площа 155 тисяч гектарів. Решетилівський район Полтавської області – 100 тисяч гектарів. Овідіопольський район Одеської області – 80 тисяч гектарів. А ви пропонуєте 200 тисяч гектарів в одні руки. Тобто закон не для українців, а для олігархів.

«Друге питання. Чому не встановлена мінімальна ціна? Наша вимога, щоб мінімальна ціна була не менше 50-75 тисяч гривень за гектар залежно від типу землі», – зазначив співголова фракції. 

«І третій момент. Ретельна перевірка коштів за які купується земля. Адже запобіжників, що це куплять росіяни, наразі немає», – застеріг Артур Герасимов. 

Він повідомив, що «Європейська Солідарність» озвучувала свої пропозиції ще до першого читання, однак монобільшість їх не врахувала. «На одному з перших засідань профільного комітету було сказано, що перед тим як буде прийматися цей закон, буде його широке обговорення і пройдуть парламентські слухання. Тепер ці парламентські слухання будуть після ухвалення закону. Треба було спочатку провести ці слухання, і тільки після того виходити на голосування», – наголосив Артур Герасимов. 

 

Джерело: ЄС.
Telegram Channel