Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Чому на Рівненщині ліквідують «Будинок вчених»?

Сьогодні в цьому приміщенні працює кілька організацій.

Фото rivnepost.rv.ua.

Чому на Рівненщині ліквідують «Будинок вчених»?

Для більшості він – це, у першу чергу, красива двоповерхова будівля, пофарбована у блакитне, на вулиці Симона Петлюри, 17 у центрі Рівного

Проте мало хто знає, що в Рівненської обласної ради є й однойменне комунальне підприємство, справою якого було утримувати згаданий будинок. На сесії 29 листопада це підприємство, яке тільки на початку жовтня отримало нового керівника, будуть ліквідовувати.

У Будинку вчених на сьогодні працює кілька організацій: окрім самого «Будинку вчених», Мала академія наук, музей Уласа Самчука та музей бурштину, які орендують приміщення у КП «Будинок вчених» за… одну гривню. Прибутки комунальному підприємству облради приносила зазвичай здача в оренду актового залу на другому поверсі будівлі. Проте останніми роками попит на проведення зустрічей у Будинку вчених все меншав (клієнтів, зокрема і політичних партій, які замовляли зал то для прес-конференцій, то для партійних зустрічей, «переманили» місцеві нововідкриті або ж відремонтовані готелі та їхні значно сучасніші конференц-зали).

На останній сесії, що була наприкінці серпня, обласна рада замінила у «Будинку вчених» багаторічного керівника Анатолія Задоянчука, призначивши на посаду директора свою колегу – обласну депутатку та керівницю фракції «УКРОП» Діану Гордійчук. До виконання обов’язків пані Гордійчук приступила у жовтні і, відповідно до підписаного контракту, мала пропрацювати на посаді три роки, проте майже одразу запропонувала керівництву облради ліквідувати заклад, який щойно очолила.

– Коли приступила до роботи, провела аналіз документів, стану справ підприємства і зрозуміла, що воно є збитковим, – зазначає Діана Гордійчук. – На 1 жовтня вже була заборгованість і по заробітній платі, і по сплаті податків, які потрібно терміново гасити. На нараді з головою облради вирішили, що потрібно негайно, аби не затягувати заборгованість, провести реорганізацію підприємства.

На нараді з головою облради вирішили, що потрібно негайно, аби не затягувати заборгованість, провести реорганізацію підприємства.

Відповідно до проекту рішення, зареєстрованого на сайті Рівненської облради, КП «Будинок вчених» реорганізують шляхом приєднання до іншого підприємства облради – «Управління майновим комплексом», яке відповідає за майно обласної ради.  За словами пані Гордійчук, опісля цього будівлю «Будинок вчених» буде передано на баланс Рівненської Малої академії наук, яка на сьогодні займає більшість приміщень на вулиці Симона Петлюри, 17.

– Окрім мене, як директора, у штаті КП «Будинок вчених» є три сторожі та одна прибиральниця. Моя посада буде скорочена, а ось люди, які дбають про саме приміщення, залишаться працювати, – зазначила пані Гордійчук і додала, що після реорганізації підприємства повернеться у бізнес.

«Будинок вчених» на сесії 29 листопада не буде єдиним ліквідованим підприємством. Рівненська облрада планує також закрити комунальну «Аптеку Ліки». 

Левко ЗАБРІДНИЙ.

 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel