Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
На Волині відзначили ювілей школи, де навчався Олександр Цинкаловський

Учасників зібрання гаряче вітали гості й запрошені, а гарний настрій створили аматори художньої самодіяльності.

Іван КОВЕЛЬСЬКИЙ

На Волині відзначили ювілей школи, де навчався Олександр Цинкаловський

Цими днями минуло 60 років із того часу, коли у Ковелі почала функціонувати школа № 8. Її розмістили на місці Ковельської державної гімназії (1906–1939 р. р.), приміщення якої було зруйноване в роки Другої світової війни

Щоправда, одне крило збереглося до наших днів і є складовою частиною теперішньої шкільної будівлі, а друге – окремим навчальним корпусом. Цікаво, що відомий вчений світового рівня, видатний краєзнавець і археолог, професор Олександр Цинкаловський початкову освіту здобував саме у колишній гімназії, про що нагадує меморіальна дошка на фасаді школи. Можливо, саме тоді зародилася у нього ідея дослідити минувшину древнього краю, написати і видати книгу «Стара Волинь і Волинське Полісся», яка й донині є цінним науковим посібником для сучасних істориків і краєзнавців.

 

Із 1966 року школа стала середньою, а нині має статус закладу загальної середньої освіти І–ІІІ ступенів № 8. За період її існування освіту тут здобули 2493 учні, з них 108 нагороджені медалями, 311 отримали свідоцтво з «відзнакою». На «капітанському містку» у різні часи стояли знані і шановані на Волині люди – Лідія Стороженко, Дмитро Корнелюк, Олександр Сокольцев, Григорій Бойчук. Нині директором школи працює досвідчений педагог Василь Шворак.

Ми даємо усім можливість повноцінного соціального життя, активної участі в колективі, забезпечуючи турботу один про одного. Ми стали першопрохідцями інклюзивної освіти у Волинській області.

Восьма школа, де сьогодні 53 педагоги навчають і виховують 507 дітей, є однією з кращих у місті залізничників.

–Наш заклад відкритий для всіх дітей, незалежно від їхніх фізичних, інтелектуальних, соціальних, емоційних, мовних чи інших особливостей, – розповідає директор школи Василь Шворак. – Ми даємо усім можливість повноцінного соціального життя, активної участі в колективі, забезпечуючи турботу один про одного. Ми стали першопрохідцями інклюзивної освіти у Волинській області.

З нагоди 60-річного ювілею школи відбулися урочисті заходи в міському Палаці учнівської молоді імені Івана Франка за участю представників місцевої влади, педагогічної громадськості, духовенства, колишніх випускників, які, до речі, напередодні взяли участь в екологічній акції «Посади дерево майбутнього» і висадили на шкільному подвір’ї «Алею випускників».

Іван КОВЕЛЬСЬКИЙ


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel