Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Поміж сосен звичайних на Волині росте дугласія екзотична

Американська красуня прижилася в нашому лісі.

Волинське ОУЛМГ

Поміж сосен звичайних на Волині росте дугласія екзотична

У Мощаницькому лісництві ДП «Звірівське ЛМГ» росте справжній екзот. Це – дугласія, вона ж псевдотсуга

Насадженню вже 21 рік. Площа – 2,2 гектари. Створення – куртинне. На 9 рядів сосни звичайної – один ряд дугласії.

– На площі лісових культур, які вже переведені в покриту лісом, при створенні було введено таку породу. Дугласія себе досить добре почуває, тип лісорослинних умов їй підійшов, – розповідає головний лісничий державного підприємства «Звірівське ЛМГ» Вадим Читкайло.

Насадженню вже 21 рік. Площа – 2,2 гектари.

– Для Волині дугласія є деревом-екзотом. Псевдотсуга не поширена серед основних лісотвірних порід нашого регіону. Але перспективи на Волині для дугласії, звичайно, є. Проекти з домішкою цієї породи мають право на життя. Дугласія – швидкоросла високопродуктивна деревна порода, середньовибаглива до родючості ґрунту. Має цінну деревину. Враховуючи це та зважаючи на кліматичні зміни, може зіграти позитивну роль у підвищенні біологічної стійкості та продуктивності деревостанів, – наголошує головний спеціаліст відділу лісового господарства Володимир Неводнічик.

Довідково: Дугласія – вічнозелене дерево, яке може виростати у висоту понад 100 метрів, а в діаметрі товщина його стовбура може досягати чотирьох-п’яти. Довгожитель. Доживає і навіть росте у віці 500-800, а в окремих випадках – і понад тисячу років. Батьківщиною є Північна Америка. Має багато різновидів і вважається другим за висотою деревом у світі – після Секвої вічнозеленої.

Джерело: Пресслужба Волинського ОУЛМГ
Telegram Channel