Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
У Бузі знайшли меч, якому понад 500 років

Місцевий житель Олександр Ткачук знайшов меч у р. Південний Буг біля Грибової скелі.

yu.mk.ua

У Бузі знайшли меч, якому понад 500 років

У місті Южноукраїнськ на Миколаївщині у річці Південний Буг місцевий житель знайшов цікавий артефакт – меч без руків’я, який може датуватись XIV-XVI століттям

Про це повідомили на офіційному веб-сайті міста Южноукраїнська, передає Укрінформ.

«Колекція Южноукраїнського міського історичного музею поповнилась досить цікавим артефактом – мечем без руків'я. Місцевий житель Олександр Ткачук знайшов меч у р. Південний Буг біля Грибової скелі. Працівники музею припускають, що знахідка може датуватись XIV-XVI ст.», - йдеться у повідомленні.

Київська держава була другою країною в Європі, де виготовляли власні підписні мечі.  

Київська держава була другою країною в Європі, де виготовляли власні підписні мечі. І річ не лише у високому розвитку ремісничих технологій. Історикам добре відомо, що у літописних відомостях початкового періоду Київської держави меч виступає як свого роду «національна» зброя і державний символ.


Може, на мечі написано «Слава»?
 

На українських землях у другій половини XVI ст. окремі елементи лицарської культури були сприйняті та засвоєні новоутвореним станом – козацтвом. Протягом XVI ст. меч як військовий інструмент на українських теренах був значно посунутий іншими видами довгоклинкової зброї – кордами, тесаками, нарешті шаблями.

Telegram Channel