Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Встановлено реальні причини обміління Шацького поозер’я?

Щоб отримати об’єктивну інформацію, провели комплексні моніторингові дослідження, проаналізували антропогенний вплив та наявність меліоративних систем.

Волинь-нова

Встановлено реальні причини обміління Шацького поозер’я?

Під час засідання робочої групи щодо вивчення проблеми обміління Шацьких озер представники Інституту водних проблем і меліорації НААН України надали висновки досліджень

Аби з’ясувати достеменно причини зменшення водності озер, представники робочої групи, створеної розпорядженням голови ОДА, залучили науковців. Зокрема, з регіональної програми «Екологія 2016-2020» Інституту профінансували проведення досліджень щодо встановлення причин обміління і на основі цього – розробки програми збереження Шацького поозер’я, інформує Волинська ОДА.

Як відзначили представники інституту, щоб отримати об’єктивну інформацію, провели комплексні моніторингові дослідження, проаналізували антропогенний вплив та наявність меліоративних систем. Під час засідання робочої групи щодо вивчення проблеми обміління Шацьких озер представники Інституту надали висновки досліджень.

Так стало відомо, що найбільш вагомим чинником негативного впливу є зміни клімату.

Цей висновок підтверджується зміною величини гідротермічного коефіцієнта (ГТК), який за своїм визначенням характеризує збалансованість водонадходження та випаровування, величина якого для території Шацького поозер’я зменшилася з 1,4 (1991 рік) до 1,01 у 2018 р. і до 0,95 в 2019 році. Це свідчить про наявність стійкого процесу аридизації клімату, внаслідок якого переважання водонадходження, що було характерним до 2018 року змінилось на переважання випаровування, тобто на території  Шацького поозер’я внаслідок переважання випаровування над водонадходженням умови перезволоження змінились на умови недостатнього зволоження, які характеризуються формуванням у теплу пору року (починаючи з липня) дефіциту кліматичного водного балансу, величина якого за результатами виконаних в Інституті водних проблем і меліорації розрахунків становить від 40 до 60 мм.

Не менш значимим, а в майбутньому, не виключено, і найбільш вагомим чинником негативного впливу не тільки обміління  групи Шацьких озер, а і зневоднення всієї території як Шацького поозер’я, так і всього Західного Полісся, є розробка білоруською стороною родовища «Хотиславське».  

Окрім того, посилює негативний вплив змін клімату на обміління групи Шацьких озер також неефективне функціонування наявного фонду меліоративних систем. Неефективність функціонування меліоративних систем обумовлена декількома причинами, головними з яких є конструктивна недосконалість (неможливість реалізації функції подвійного регулювання) та незадовільний технічний стан через зношеність і низький рівень експлуатації.

Технічна та технологічна спрямованість меліоративних систем на переважне або виключно водовідведення в умовах значного зменшення водонадходження є дуже важливим чинником посилення процесів обміління озер, що обумовлює необхідність реалізації термінових заходів з модернізації та реконструкції наявних меліоративних систем з метою зміни їх цільового призначення з переважного забезпечення функції водовідведення на реалізацію функції водорегулювання шляхом акумуляції, перерозподілу та мінімізації відведення стоку.

Не менш значимим, а в майбутньому, не виключено, і найбільш вагомим чинником негативного впливу не тільки обміління  групи Шацьких озер, а і зневоднення всієї території як Шацького поозер’я, так і всього Західного Полісся, є розробка білоруською стороною родовища «Хотиславське». Уже сьогодні водовідлив із кар’єра за своєю величиною є співставним із величиною відбору з напірного водоносного горизонту. Подальше поглиблення кар’єру неминуче обумовить значне (в декілька разів) зростання водовідливу, що спричинить інтенсивне зниження рівнів ґрунтових і підземних вод, і як наслідок, прискорення процесу обміління озер Шацької групи.

Тож на основі отриманої інформації розроблено та обґрунтовано комплекс заходів щодо сталого водозабезпечення території Шацького поозер’я, що своєю чергою потребуватиме розроблення, прийняття і виконання Програми збереження Шацького поозер’я на період до 2030 року з конкретним фінансуванням та відповідальними.

Відтак, з обласна державна адміністрація звернеться до Міністерства енергетики та захисту довкілля України і Комітету з питань екологічної політики та природокористування Верховної Ради України з пропозиціями розроблення відповідної державної програми, адже це потребує значних коштів.

Разом із цим, за рахунок обласного бюджету в наступному році планується провести роботи щодо відновлення належної роботи меліоративної системи.

Telegram Channel