Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
У Луцьку вшанували відомого генерала УНР

Олекса Алмазов був одним із провідних діячів Волинського громадського комітету допомоги голодуючим на Україні.

ВГО «Сокіл» Волинь

У Луцьку вшанували відомого генерала УНР

6 січня активісти Волинського осередку ВГО «Сокіл» вшанували пам'ять генерала-хорунжого УНР Олекси Алмазова!

Алмазов зі своїм дивізіоном брав участь в успішному наступі нашого війська на Вапнярку, в боях за Кам’янець-Подільський, Шатаву, Дунаївці, Проскурів, Летичів, Вінницю, Київ. Він був серед тих сміливих і витривалих, які подалися у Зимовий похід в грудні 1919 р.

За участь у Зимовому поході Алмазов був удостоєний Залізного Хреста «За Зимовий похід і бої» – найвищої нагороди в Армії УНР. Скарбниця українських перемог у 1918-1920 рр. значною мірою наповнена саме алмазівцями.

Олексу Алмазова поховали на православному кладовищі–тепер це сквер навпроти Луцької гімназії №4.

Після навчання, Олекса Алмазов повернувся на Волинь і тут генерал не полишав українських справ і був помітною фігурою у громадському житті краю – очолював філію Українського Центрального Комітету, був одним із провідних діячів Волинського громадського комітету допомоги голодуючим на Україні.

Український генерал помер раптово, далеко від рідного Херсона. Його серце зупинилось о 5 годині ранку 13 грудня 1936 року. Похорон перетворився у справжню українську маніфестацію. Олексу Алмазова поховали на православному кладовищі–тепер це сквер навпроти Луцької гімназії №4.

Джерело: ВГО «Сокіл» Волинь
Telegram Channel