Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Горохівський килим зберігається у Варшавському музеї

Виготовлений килим на мануфактурі Валеріана Стройновського (приблизна дата виробу 1795-1810 роки).

Doliński Zbigniew

Горохівський килим зберігається у Варшавському музеї

У Горохові у ХVIII столітті була майстерня гобеленів, вироби якої славились на весь світ

Про це повідомив горохівський краєзнавець Андрій Кленк у «Фейсбук»-спільноті «Горохів – моє місто».

Він пише, що в Горохові у ХVIII столітті була майстерня гобеленів, вироби якої славились на весь світ. Техногогію виготовлення гобеленів на Волинь привезли майстри з Голландії, яких запросив тодішній власник міста. Принаймні, так розповідали старожили.

У Горохові є місцина, яка називається Голендри (польською мовою це означає «голландці»). Саме там і проживали майстри з далекої країни.

У Горохові є місцина, яка називається Голендри (польською мовою це означає «голландці»). Саме там і проживали майстри з далекої країни, від чого й отримала назву частина міста. Килимарська майстерня знаходилась біля палацу в парку, на підйомі зі боку сучасної санстанції.

На поштівці 1930-х років зображено експонат з Національного музею у Варшаві – гобелен кінця XVIII століття з горохівської майстерні. Нині він зберігається у Варшавському національному музеї. Його розміри 218 на 214 см. Виготовлений килим на мануфактурі Валеріана Стройновського (приблизна дата виробу 1795-1810 роки).

Наприкінці XVIII століття місто Горохів належало почергово чотирьом родинам: Вільгорських, Понятовських, Яловицьких і Стройновських. Невідомо, який саме власник відкрив майстерню.

У центрі зображенні два дерева: дуб зі зламаним стовбуром та відродженою гілкою і плодоносне лаврове дерево інтерпретували як символи падіння Речі Посполитої та сподівання на її відродження, процвітання та перемогу.

 


А так виглядав той самий гобелен на листівці 1930-х років.

 


З цього напису Андрій Кленк почав пошуки.
 

 

Telegram Channel