Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Філарет заявив, що відкликав свій підпис під постановою помісного собору УПЦ Київського патріархату

Патріарх нарікає, що через назву діяльність нашої церкви обмежується територією України, тобто діаспора лишається збоку

Ліга.нет

Філарет заявив, що відкликав свій підпис під постановою помісного собору УПЦ Київського патріархату

Каже, що через різницю між Томосом, отриманим Україною, і аналогічним документом для інших країн

Почесний патріарх ПЦУ Філарет сказав про мотиви відкликання підпису про ліквідацію УПЦ-КП , що Томос, наданий Україні, позбавив її парафій української діаспори, передає Інтерфакс-Україна.

За словами Філарета, різниця полягає в тому, що інші церкви є незалежними.

«Вони дійсно незалежні церкви, а ми церква залежна і ця залежність записана в цьому Томосі. У чому полягає ця залежність? По-перше, змінили нам назву. Називають нашу церкву не Українська православна церква, як інші церкви, наприклад, Болгарська, Російська, Грецька православні церкви, а нас називають ПЦУ. Чому? А тому, що діяльність нашої церкви обмежується територією України. За її межами ми не маємо жодного права», - сказав Філарет в ефірі програми «Інтерв'ю з Литвиненко» на телеканалі ZIK в п'ятницю, у відповідь на запитання ведучої про різницю між Томосом для України і для інших держав.

Він уточнив, що українці в усьому світі не належать до ПЦУ.

«До кого вони належать? Вони належать до Константинопольського патріархату ... Хоч ти і православний українець, повинен підкорятися архієрею Константинопольського патріарха так, як в Америці і Канаді. У нас є українські парафії, які добровільно підкорялися Константинопольському патріарху ... Цей пункт не тільки зменшить, але він викликає незадоволення, особливо в США і Європі. вони не хочуть підкорятися Константинопольському патріарху, вони українці і хочуть належати до Української церкви. Вони хочуть зараз увійти до складу ПЦУ, але їх не пускають, їх не приймають. Чому не приймають? У Томосі записано, що ці парафії належать Константинопольському патріарху», - сказав Філарет.

Він уточнив, що українці в усьому світі не належать до ПЦУ.

Разом з тим він зазначив, що інші церкви вважають діаспору частиною своєї церкви

Telegram Channel