Курси НБУ $ 39.57 € 42.16
Волинян закликають відкривати їдальні для дзьобатих

Смачного!

Фото: goodhouse.com.ua

Волинян закликають відкривати їдальні для дзьобатих

Готуйте насіння, ягоди, яблука, кукурудзу і, звісно, сало...

Усе життя птахів узимку цілковито підпорядковане пошукам їжі, адже світловий день короткий, а втрати сил і енергії значні. Птахи майже весь час тримаються поряд зі своїми кормовими ділянками. Деякі з них, синиці, сойки, горіхівки, ще з осені роблять запаси насіння, ховаючи його під корою, в тріщинах гілок тощо.

Напевно, немає потреби доводити користь підгодівлі птахів, яка взимку є одним із найреальніших шляхів допомоги пернатим, нагадує Ківерцівський національний природний парк «Цуманська пуща».

Зимова підгодівля птахів має корисні наслідки для людини. Наприклад, вона дозволяє відвернути увагу птахів від видзьобування бруньок на плодових деревах. Але найголовніше, служить для приваблення пернатих у місця, де вони можуть принести велику користь у період вигодовування пташенят комахами-шкідниками.

Лиш те, що така допомога дає можливість багатьом птахам вижити, свідчить на її користь.

Підгодівлю птахів проводять у період, коли їм складно знайти звичний корм, головним чином у снігову пору і аж до появи першої зелені.

Птахів слід поступово привчати до місць підгодівлі, з тим, щоб вони надовго запам’ятали їх і поверталися щодня. I, звичайно, її необхідно провадити регулярно.

Птахів слід поступово привчати до місць підгодівлі, з тим, щоб вони надовго запам’ятали їх і поверталися щодня. I, звичайно, її необхідно провадити регулярно. Інакше птахи, які вже звикли одержувати допомогу, опиняться в дуже скрутному становищі.

Можна прив’язати заготовлені грона калини, винограду, горобини до гілок дерев у вашому саду й на них неодмінно ласуватимуть чикотні й дрозди чорні.

Різним видам птахів потрібна й різна допомога взимку. Зерноїдним птахам (чижам, щигликам тощо) дійсно необхідна наша допомога лише в роки неврожаю природних кормів. Водночас комахоїдні синиці, золотомушки тощо, а також куріпки, фазани потерпають найбільше через відсутність корму.

Термін початку підгодівлі може змінюватися в залежності від погодних умов. Її необхідно розпочати рано, ще в жовтні, якщо осінь рання, дощова, випав сніг або неврожай природних кормів. Абсолютна неможливість знайти корм стається лише з появою стійкого снігового покриву й промерзанням землі. Ось тоді підгодівля стає життєво важливою.

Корми повинні бути досить різноманітними. Комахоїдних птахів, які зимують у нас, краще підгодовувати сирим насінням соняшника, гарбуза, дині, коноплі. Його потрібно спершу розчавити, інакше синиці витрачають занадто багато енергії, розкриваючи це насіння самотужки, а до того ж можуть зламати дзьоба.

Синиці й дятли особливо люблять ласувати свіжим (несолоним) салом. Дятлів також можна підгодувати взимку горіхами, які викладайте прямо на сніг.

Якщо на годівничку покласти ягоди горобини, калини, то можна привабити снігурів, омелюхів. За зернами коноплі, проса, вівса можуть прилетіти вівсянки, щиглики, повзики, синиці. Популярністю користуватиметься насіння дикорослих трав, зібране з осені. Зграйки щигликів не оминуть віники бур’янів, устромлених у сніг. А яблуками поласують дрозди, чикотні й сойки. Сало, яблука й кукурудзу можна просто настромити на дріт або на гілки кущів.

Telegram Channel