Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Прогноз тарифів на комунальні послуги в 2020 році

Суттєвого здешевлення «комуналки» не очікується.

Pixabay

Прогноз тарифів на комунальні послуги в 2020 році

Тарифи на комуналку для українців в сезоні 2020. Як зміняться ціни на електроенергію, газ, воду і тепло

Питання тарифів на комунальні послуги гостро постає перед українцями кожен опалювальний сезон. Суми в платіжках здатні відчутно позначитися навіть на міцному сімейному бюджеті, а субсидія призначається не всім. Звичайно, ви ще можете подати документи на її отримання. Можна закрити борги, взявши безвідсотковий кредит за посиланням https://kreditsonline.com.ua/percent-0/, і тоді вам не відмовлять через наявність заборгованості. Але невизначеність насторожує, навіть якщо субсидію дадуть. Тому розберемося, якими будуть тарифи на комунальні послуги в опалювальному сезоні 2019-2020.

Що буде з тарифами на газ у 2020 році

Ціни на газ з літа 2019 встановлюються на динамічній основі. Вони коригуються з урахуванням цін на світовому ринку енергоносіїв, тому кожен місяць потрібно оплачувати за новою вартістю. Іноді газ дешевшає (як влітку), іноді - дорожчає (як в листопаді). Останнє підвищення збільшило оптову ціну без ПДВ на 14,7%. Газ для споживачів подорожчав приблизно з 6,5 до 7,5 грн за м3.

Ціни на газ в сезоні 2019-2020 будуть рости, можна сказати однозначно. 

За новою ціною платити за газ доведеться до кінця року. З 2020 відбудеться зміна формули розрахунку вартості для населення, яке прирівнюється до комерційних споживачів. У свою чергу місцеві постачальники планують збільшити вартість транспортування до економічно обґрунтованих величин. Це теж призведе до збільшення сум за газ в платіжках до кінця сезону.

Те, що ціни на газ в сезоні 2019-2020 будуть рости, можна сказати однозначно. Однак точну вартість зараз назвати не можна, все залежить від ринку. Якщо на світових ринках енергоресурси будуть дорожчати, це неминуче позначиться на розцінках для кінцевих споживачів. Також, привести до їх стрибка можуть дефіцит і проблеми з ГТС. Зокрема, якщо Росія з січня таки припинить транзит, зростання цін не уникнути, як на внутрішньому, так і міжнародному ринку.

За оптимістичними оцінками, до кінця опалювального сезону газ для населення подорожчає приблизно на 20%. Згідно песимістичним прогнозам, варто чекати зростання розцінок на комуналку в 1,5 рази і більше.

Як зміняться тарифи на електроенергію

Розцінки на електроенергію, на відміну від газу, в Україні помітно нижче ринкових. За перші 100 кіловат-годин споживачі платять пільгову ціну на рівні 90 коп / кВт, від 100 - 1,68 грн / кВт. Проект ДТЕК передбачає вирівнювання розцінок для приватних і комерційних клієнтів до рівня ринкових. Планується прибрати пільгові розцінки 90 коп / кВт, зробити перші 500 кВт за єдиною ціною 1,68 грн / кВт, а наступні збільшити до 2,88 грн / кВт.

Варто відзначити, що поки це лише проект, який ще не затверджений. Навіть, у разі прийняття плану, очікувати сильного збільшення суми в платіжках в цьому сезоні не варто. Більшість домогосподарств без електричних плит і опалення витрачають менше 500 кіловат-годин на місяць. Отже, більшість українців заплатить в сезоні 2019-2020 в гіршому випадку на 78 грн в місяць більше.

Чи будуть дорожчати вода та інші послуги

Тарифи на воду, особливо гарячу, тісно пов'язані з цінами на енергоносії. Тому, якщо подорожчають газ та електрика, зростання вартості водопостачання і відведення неминучий. Він складе близько 20% і буде пропорційний подорожчанню інших комунальних послуг. Те ж саме стосується вартості централізованого опалення. Однак точні розміри подорожчання назвати складно. Тарифи найчастіше встановлюються місцевими обслуговуючими компаніями, тому вартість комунальних послуг у 2020 році буде значно відрізнятися по містах.

Telegram Channel