“У нашій родині ковбаси, шинку, паштети, сальтисон, іншу смакоту робили завжди перед великими християнськими святами,— розповідала голова Волинського відділення Союзу українок, кавалер ордена княгині Ольги Любов Ганейчук...
“У нашій родині ковбаси, шинку, паштети, сальтисон, іншу смакоту робили завжди перед великими християнськими святами,— розповідала голова Волинського відділення Союзу українок, кавалер ордена княгині Ольги Любов Ганейчук. — Відступили від традиції лише у 1948 році. Саме тоді, у грудні, енкаведисти забрали тата в Луцьку тюрму за те, що переховував пораненого повстанця. Ми змушені були шукати притулок на хуторі, у старій напівзруйнованій хатині. У ній я й зустрічала Різдво сама, бо мама пішла до Луцька (а ми жили в тодішньому Устилузькому районі), понесла татові передачу”. Нині Любов Максимівна лучанка, та все одно до великих свят готує і домашню ковбаску, і кров’янку, інші м’ясні страви. Буває, вже й син сердиться: “Нащо, мамо, мучитися, стояти біля плити? Усе ж це нині можна купити”. Але своє завжди смачніше”. Любов Максимівна запропонувала нам рецепти, за якими готувала її мама Віра Андріївна.
КОВБАСА Ріжемо на шматочки м’ясо, кубиками сало, додаємо сіль, перець, суху гірчицю, ретельно перемішуємо. Наповніть масою, яка три години повинна постояти, щоб просолилася, підготовлені кишки. Якщо в деяких місцях збирається повітря, проколіть голкою, щоб кишка не тріснула. Потім покладіть вишневі гілки на не дуже гарячу сковороду, а на них ковбасу. Запечіть у духовці.
М’ЯСНИЙ РУЛЕТ Телячі ребра витягнути, покласти на м’якоть шар прокрученого через м’ясорубку і змішаного з часником та спеціями м’яса, поверх шар сала, скрутіть рулетом і обв’яжіть. Покладіть під прес, хай трохи постоїть, запечіть у духовці. Подавайте гарячим.
КИШКА-КРОВ’ЯНКА Серце, печінку, корінь селери чи петрушки відварити, подрібнити, посолити до смаку. Нарізати кусочками сала — кишка має бути жирною. Зварити гречку (бажано її поставити у духовку). Змішати з серцем, печінкою, коренями селери чи петрушки і додати проціджену кров та трішки молока. Начинити кишку і запекти її.
УЗВАР Сушені сливи, груші, яблука промити. Злити воду і залити кип’яченою водою з цукром. Додати промиті родзинки, чорнослив. Настоювати чотири—шість годин.