Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Петро Порошенко: «Децентралізація» Зеленського – це шлях до диктатури і федералізації України»

Лідер «Європейської Солідарності» наголосив, що можливість надання особливого статусу окремим територіям, яка прописана у пропозиціях змін до Конституції Зеленського, може призвести до фактичної федералізації України.

ЄС.

Петро Порошенко: «Децентралізація» Зеленського – це шлях до диктатури і федералізації України»

Реформа децентралізації, яка була започаткована командою Порошенка, стала однією з найуспішніших і надала фінансову незалежність місцевому самоврядуванню. Натомість зміни до Конституції, які пропонує Зеленський – це насправді шлях до становлення диктатури в Україні і федералізації нашої держави

 Про це журналістам заявив п’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» у кулуарах Верховної Ради.

«Ми повністю поділяємо оцінки наших іноземних партнерів. Децентралізація була однією з найуспішніших реформ, які здійснила наша команда. В чому полягає її успіх? У фінансовій незалежності місцевого самоврядування. Це дозволило збільшити місцеві бюджети, бюджети розвитку міст, сіл і селищ в 5, 7, 10 разів. Мешканці на власні очі побачили, як змінилася ситуація за 5 років. Почали будувати дороги, освітлення вулиць, дитячі садочки, лікарні, реальний ресурс з’явився у громад. Наблизилась влада до громадян», – зазначив Петро Порошенко.

Мешканці на власні очі побачили, як змінилася ситуація за 5 років. Почали будувати дороги, освітлення вулиць, дитячі садочки, лікарні, реальний ресурс з’явився у громад. Наблизилась влада до громадян

Натомість те, що пропонує Зеленський внести до Конституції, руйнує суть реформи, торує шлях до посилення централізації влади і становлення авторитарного режиму, надаючи президенту надмірні повноваження і необмежений вплив на органи місцевого самоврядування – переконаний Порошенко.

«Законопроектом влади намагаються з одного боку зруйнувати децентралізацію. І мені дуже приємно, що наші радники з Німеччини, Польщі повністю проти президентського законопроекту. А з іншого боку, зробити кроки для встановлення диктатури. Коли одна особа в державі зможе створювати ради, розпускати їх, зупиняти будь-які рішення. Це нічого спільного із демократією не має. Це має спільне або з султанатом, або з диктатурою, але точно ніяк не в інтересах України».

Лідер «Європейської Солідарності» наголосив, що можливість надання особливого статусу окремим територіям, яка прописана у пропозиціях змін до Конституції Зеленського, може призвести до фактичної федералізації України.

Законопроектом влади намагаються з одного боку зруйнувати децентралізацію. І мені дуже приємно, що наші радники з Німеччини, Польщі повністю проти президентського законопроекту.

«Вони намагаються протягнути так зване право надання особливого статусу регіонам і територіям для будь-яких територій України. Особливий статус для Буковини, особливий статус для угорців Закарпаття, румунів України… Так і України не залишиться. Це є прямий шлях до федералізації. Ми будемо робити все можливе для того, щоб цього не допустити», – сказав п’ятий Президент України.

 

Джерело: ЄС.
Telegram Channel