Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Важка декомунізація: скандал навколо тачанки у Каховці вийшов на фінішну пряму

Монумент «Легендарна тачанка» (з 1967 року) присвячений боям на Каховському плацдармі у 1920 році між російськими Червоною армією та Білою армією

favoritekherson.co

Важка декомунізація: скандал навколо тачанки у Каховці вийшов на фінішну пряму

Через опір місцевих пам'ятник передумали зносити і заговорили про спорудження музею

У місті Каховка Херсонської області створять Музей монументальної пропаганди. Про це повідомив міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський, інформує НВ.

«Сьогодні спільно з головою Українського інституту національної пам’яті Антоном Дробовичем та головою Херсонської ОДА Юрієм Гусєвим придумали як створити Музей монументальної пропаганди в Каховці на Херсонщині! Окрема подяка Олександру Ройтбурду (директор Одеського художнього музею — ред.)», — написав Бородянський.

Ймовірно, це пов’язане зі скандалом, який розгорівся навколо пам’ятника тачанці. Український інститут національної пам’яті надіслав Каховській міський раді вимогу знести монумент «Тачанка» в рамках декомунізації.

Директор Інституту Національної пам'яті Антон Дробович казав, що ще у далекому 2015 році місцева влада мала провести слухання та консультації з містянами, митцями, експертами й усіма бажаючими, організувати всі процедури, які вважала за потрібне, і прийняти рішення про долю тачанки. Він нагадав, що Закон передбачає її демонтаж, однак, ніхто не заважав і не заважає придумати будь-який інший спосіб, щоб тачанка перестала бути символом тоталітарної окупації. 

Опоненти демонтажу, представники Каховської міської влади нагадують, що цей пам'ятник є в реєстрі об'єктів культурного спадку національного значення. Також вони провели позачергову сесію міськради, на якій прийняли рішення не зносити пам'ятник, який вважають символом міста.

Монумент «Легендарна тачанка» відкрили у жовтні 1967 року, він присвячений боям на Каховському плацдармі у 1920 році між російськими Червоною армією та Білою армією. 

Telegram Channel