Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Після шестирічної перерви на Волині зареєстровано випадок захворювання на правець

ВОЛЦМОЗУ.

Після шестирічної перерви на Волині зареєстровано випадок захворювання на правець

У Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України надійшло термінове повідомлення про випадок захворювання на правець в 43-х річного мешканця Локачинського району

В ході епідрозслідування лiкарями – епідеміологами було встановлено наступне. Чоловік звернувся за медичною допомогою та був госпіталізований в реанімаційне відділення 10 січня, на 10 день після отримання травми – обмороження ступні, що сприяло інфікуванню рани. У хворого серед симптомів були — біль м’язів спини, нижніх кінцівок та шиї, утруднення вимови, підвищення температури тіла, судоми. Отримав протиправцевий людський імуноглобулін, симптоматичне лікування триває. Стан хворого важкий. Згідно наданої медичної документації  хворий щеплений за віком, в дорослому віці отримав щеплення проти правцю у 16, 30 років, останнє щеплення отримав в 2013 році.

Стан хворого важкий. Згідно наданої медичної документації  хворий щеплений за віком, в дорослому віці отримав щеплення проти правцю у 16, 30 років, останнє щеплення отримав в 2013 році.

За даними ДУ «Центр громадського здоров’я» в поточному році від правця померла жінка 52-річного віку з Полтавшини. За 11 місяців 2019 року в Україні зареєстровано 15 випадків правця, з яких один летальний. Останній випадок у Волинській області був зареєстрований у 2013 році у Ківерцівському районі.

Довідка

Правець — це захворювання, що передається при контакті зі спорами бактерій Clostridium tetani, які живуть у ґрунті та кишковому тракті тварин, не завдаючи їм шкоди.

У природі існує постійний колообіг збудника правцю. З випорожненнями тварин паличка виділяється у довкілля, яка у ґрунті перетворюється на спори і забруднює його. За сприятливих умов спори палички правцю можуть проростати, розмножуватися і накопичуватися. Ґрунт є постійним резервуаром збудника правцю.

Правець може виникнути після будь-яких травм, при яких пошкоджуються цілісність шкіри  та слизових оболонок, оскільки у рану можуть потрапити спори збудника.

Правцем можна інфікуватись:

  • при потраплянні бруду у рану або поріз,
  • внаслідок укусів тварин;
  • опіках та обмороженнях;
  • внаслідок травмування гострими предметами, уламками деревини.

У разі травмування рану необхідно добре промити мильним розчином та  без зволікань звернутись за медичною допомогою.

 

Джерело: Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України.
Telegram Channel