Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Росія щороку фінансує бойовиків на Донбасі на понад  30 мільярдів рублів

Псевдопосадовців ОРДЛО оголошено у розшук. 

Reuters

Росія щороку фінансує бойовиків на Донбасі на понад 30 мільярдів рублів

За даними СБУ, фейкові органи влади в ОРЛО приховано фінансуються урядовими та неурядовими структурами Російської Федерації

Щорічний обсяг фінансування Росією органів «влади» на тимчасово окупованій території Луганської області перевищує 30 мільярдів російських рублів, кошти з РФ в ОРЛО потрапляють через банківську установу Південної Осетії, повідомляє пресцентр Служби безпеки України.

Для приховування прямої фінансової підтримки фейкових установ на захопленій території Луганської області РФ залучила до схеми фінансування банківську установу Південної Осетії, через яку кошти з Росії потрапляють до так званого «державного банку ЛНР».

Встановлено, що для уникнення санкцій стосовно банківського сектору РФ створила на власній території та у тимчасово окупованих районах Донбасу спеціальні фінансові установи. З 2014 року після введення у «ЛНР» території рубльової зони за їх допомогою Росія запровадила механізм фінансування апарату окупаційних органів влади.  

Для приховування прямої фінансової підтримки фейкових установ на захопленій території Луганської області РФ залучила до схеми фінансування банківську установу Південної Осетії, через яку кошти з Росії потрапляють до так званого «державного банку ЛНР».

Потім гроші розподіляються «міністерством фінансів ЛНР» для утримання окупаційних органів влади та силового блоку ОРЛО, зокрема «МДБ», «МВС», «народної міліції».

За даними СБУ, щорічний обсяг фінансування РФ бойовиків перевищує 30 мільярдів російських рублів, що становить понад дві третини від загальних потреб псевдореспубліки.

За фактом формування доказової бази розпочато кримінальне провадження за ч. 3 ст. 110-2 КК. 

СБУ задокументувала, що ключову роль у системі фінансування ОРЛО та її незаконних збройних формувань відіграють так звані «міністр фінансів» та директор «держбанку ЛНР». Зазначені особи обіймають керівні посади в окупаційній адміністрації ще з 2014 року, підтримують постійні контакти з кураторами від урядових структур РФ, систематично виїжджають до Москви для погодження питань виділення «асигнувань» на функціонування так званої «ЛНР» та розподілу коштів».

Псевдопосадовцям оголошено про підозру у фінансуванні дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу, захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України. 

Telegram Channel