Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Найстарший «кіборг» України живе на Сумщині

Псевдонім пояснює тим, що вже не командував, а прикривав тил молодших побратимів.

ФОТО: Суспільне

Найстарший «кіборг» України живе на Сумщині

Чоловік на псевдо «Тінь» – мешканець Шостки

До Донецького аеропорту потрапив у вересні 2014 року, пише suspilne.media

На фронт Олександр Салов пішов у майже 69 років і… не одразу. В обласному військкоматі через вік чоловіку відмовили. Тож потрапив до «Правого сектору». І після вишколу під Черніговом, боронив будівлю колишнього Центру управління донецького аеропорту. «Ми чергували. Вдень вони наступали, вночі – ні. Одного разу противник вистрілив з ручного протитанкового гранатомету. Наші відстрілювалися з вікна. Заряд залетів до наших в кімнату, але добре, що навпроти вікна були двері і граната пішла по коридору і у дверях вже розірвалася», – каже чоловік.

Зараз «кіборгу» – 74 роки. Олександр Салов має шість нагород: від волонтерів, «Правого сектору» та «За оборону Донецького аеропорту» від Збройних сил України.  

Згодом Центр управління довелося залишити через сильні артобстріли, розповідає чоловік, і перебратися до старого терміналу. «Я стояв, тут танк виходить. Я його помітив, дивлюсь він попід будівлею пішов прямо на нас. Мене він навряд чи бачив, бив по будівлі, він дулом так іще поводив і направив у мій бік. Я кажу хлопцям, зараз буде стріляти. В моєму розумінні мав спочатку дим піти і тоді вже постріл, а я тільки сказав: «стріляти» і воно вже вибухнуло. І мене підняло і кинуло», – каже Олександр.

Олександра поранило в ногу. Евакуювати вдалося не одразу – противник обстрілював українців із танків та артилерії. Після лікування, у травні-жовтні 2016-17 років брав участь в обороні Мар’їнки, у травні-листопаді 2018-го воював під Авдіївкою.

Зараз «кіборгу» – 74 роки. Олександр Салов має шість нагород: від волонтерів, «Правого сектору» та «За оборону Донецького аеропорту» від Збройних сил України. Походження свого псевдоніму пояснює тим, що вже не командував (не той вік) а прикривав тил молодших побратимів.

Telegram Channel