На Волині у Цуманській пущі худнуть дрозди - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 27.95 € 33.84
На Волині у Цуманській пущі худнуть дрозди

Який красень!

Фото: КНПП "Цуманська пуща"

На Волині у Цуманській пущі худнуть дрозди

Це природній процес для зимової пори року

КНПП «Цуманська пуща» продовжує знайомити природолюбів із птахами, які мешкають на його території. Дійшла черга і до дрозда чорного (Turdus merula).

Чорний дрізд добре пристосувався до життя у найрізноманітніших умовах. У далекому минулому він був мешканцем густих дрімучих лісів, однак інтенсивні рубки лісових масивів призвели до того, що тепер цей птах без остраху хазяйнує в міських парках і садах всього Європейського континенту.

Чорний дрізд добре пристосувався до життя у найрізноманітніших умовах.

У чорних дроздів дуже добре виражений статевий диморфізм. У самців забарвлення однотонно чорне, блискуче, а у самиць на спині темно-буре, черевний бік іржаво-вохристий, на світлому горлі видніються темні плямки і смужки. У самця весь дзьоб помаранчево-червоний, а дзьоб самиці біля основи нижньої щелепи забарвлений у жовтий колір. Очі у птахів облямовані вузькими жовто-оранжевими кільцями. Ноги темно-бурі, гомілка вкрита коротким пір’ям.

Чорні дрозди, які гніздують в лісі, відносяться до ліку перелітних птахів і восени вирушають зимувати у теплі краї. Міські дрозди, як правило, ведуть осілий спосіб життя, хоча багато з них вважає за благо проводити зиму в м’якому південному кліматі. Повертаючись навесні до місць гніздівлі, самці дуже дзвінко та мелодично співають. Тихими вечорами вони часто пестять наш слух ніжними трелями, схожими на звуки флейти, іноді вплітаючи в них різкі скрекочучі звуки, підслухані у великому місті. Раціон чорних дроздів великий та різноманітний. Навесні та влітку вони завзято полюють на дрібних безхребетних, особливо полюбляють дощових червів, а в кінці літа та восени переходять на рослинну їжу: ягоди полуниці, смородини, вишні, черешні, горобини, бузини, терену. Восени птахи посилено харчуються, щоб накопичити на зиму достатній запас жиру. У морозні дні дрозди, що зимують на місцях гніздування, намагаються економити енергію, сильно настовбурчившись відсиджуються в тихих куточках, де нема вітру, а теплий повітряний прошарок між пір’ям рятує їх від холоду.

Своє вокальне соло він нерідко прикрашає свистом, яким хазяї підзивають до себе своїх собак, виском автомобільних гальм, свистом чайника або дзвінками телефонів.

Цікаві факти:

чорний дрізд – майстер вишуканого імітування різних звуків. Своє вокальне соло він нерідко прикрашає свистом, яким хазяї підзивають до себе своїх собак, виском автомобільних гальм, свистом чайника або дзвінками телефонів;

якщо в середині жовтня маса чорного дрозда складає 93 г, то в листопаді – 103 г, а у лютому зменшується до 88 г;

серед чорних дроздів зустрічаються альбіноси, при чому найбільш часто – у міських популяціях. У великих і малих містах, де роль хижаків у природному доборі зведена до мінімуму, птахи зі світлим забарвленням мають більше шансів вивести потомство і передати йому свої видозмінені гени;

у популяції чорних дроздів існує динамічна рівновага між групами перелітних і осілих птахів. Осілі дрозди найчастіше за все гинуть у зимову пору року, але ті, кому вдалося вижити, виводять більше пташенят. Перелітні дрозди, навпаки, переживають зиму без особливих труднощів, але виводять дуже нечисленне потомство.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.