Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
 Чи варто священнику йти в шоубізнес, розповів переможець «Голосу країни» волинським семінаристам

«Але не забувайте ще про одне – не перебільшуйте. Тобто, не робіть селфі з богослужіння за мить до Євхаристії», – наголосив протоієрей Олександр Клименко.

Волинська духовна семінарія

Чи варто священнику йти в шоубізнес, розповів переможець «Голосу країни» волинським семінаристам

Отець Олександр Клименко зауважив, що в сучасному світі, який є вже пост-інформаційним без використання Інтернету та медіа-ресурсів для проповіді та донесення широкому загалу інформації про церковне життя обійтися не можна.

«Знаєте, що є моїм страшним сном після того, як мене Господь сподобив стати переможцем пісенного конкурсу, чого я боюся найбільше? Що священники масово підуть у шоубізнес, захочуть на сцену. Те, що я роблю зараз, з благословення мого правлячого архієрея митрополита Антонія, а по-друге я йду на сцену лише тоді, коли я можу проповідувати між піснями. І я не проводжу концертів у пости, лише зустрічі. А загалом тут правильною є приказка «не знаючи броду, не лізь у воду». Я пішов на конкурс, бо я з дитинства співаю. Проповідуйте у себе на парафії років 10-15 і потім йдіть на прямі ефіри, тощо.

Розумієте, журналіст не повинен бути «сильнішим» за священника. І зі світом треба говорити так, щоби з одного боку не виходити за рамки дозволеного, а з іншого – щоби вміти дати коротку, влучну і цікаву відповідь. А це треба вміти. А щодо смирення, то якщо ви переймаєтеся тим, як ви виглядаєте на сцені, то це не смирення – навпаки це свідчить про те, що ви себе любите. Отці Церкви не переймалися тим, якою буде їх проповідь перед 10-тисячним натовпом – вони предстояли перед Богом, і байдуже їм було як їх «обплюють»»,- такі, зокрема, поради дав семінаристам отець Олександр,  йдеться на сайті vds.church.ua.

 «Ми рухаємося до світу зі «скляними стінами».

Він зауважив, що сучасний світ розвивається у такому напрямку, що «публічною людиною» стає не лише священник, а будь-яка людина. «Ми рухаємося до світу зі «скляними стінами». От вчора на концерті я просто спілкувався із семінаристом, а якась жіночка знімала це усе на свій смартфон – просто на пам’ять. Я вже не пам’ятаю деталі розмови, а вона може бути зафіксована»,- зауважив отець Олександр.

Отож, медіа-ресурси, Телеграм, Інстаграм, You-tube, можна і варто використовувати для проповіді Православ’я, для розповіді про церковне життя та навіть для того, щоби людина, яка заслабла на Великодні свята і не має можливість піти до храму, змогла відчути радість пасхального богослужіння завдяки тій самій оn-line-трансляції. А «скляні стіни» майбутнього світу цілком можуть налаштувати православного священнослужителя до виконання заповіту Христа-Спасителя: «так нехай же просвітиться світло ваше перед людьми, щоби вони бачили добрі діла ваші прославили Отця вашого, що є на Небесах».

«Але не забувайте ще про одне – не перебільшуйте. Тобто, не робіть селфі з богослужіння за мить до Євхаристії», – наголосив протоієрей Олександр Клименко.

Студенти також мали можливість поставити отцю Олександру свої запитання. Ректор ВДС архімандрит Євменій (Михалевський) подякував протоієрею Олександру Клименку за цікаву та змістовну бесіду зі студентами волинської духовної школи. «Господь дав вам такий ангельський голос, ви є унікальною людиною, і цей ваш талант ви використовуєте для проповіді Євангелія. Щиро дякуємо вам за цю зустріч», - зауважив отець Євменій.

Telegram Channel