Курси НБУ $ 39.30 € 42.31
Волинянка отримає почесне звання «Праведники народів світу»

Ім’я Лукії Іванівни вигравірувано на почесній стіні.

www.yadvashem.org

Волинянка отримає почесне звання «Праведники народів світу»

Мешканці Нововолинська Любові Леонідівні Бойко випала почесна місія. Її запрошено взяти участь у церемонії нагородження Праведників народів світу, яка відбудеться 5 лютого 2020 року у Львові представниками Посольства держави Ізраїль в Україні. Вона, як спадкоємиця своєї бабусі Лукії Іванівни, має отримати диплом та медаль. А її ім’я вигравірувано на почесній стіні меморіалу «Яд Вашем»

Як розповіла пані Любов, бабуся проживала в селі Маркостав Володимир – Волинського району, однак, на жаль, вже померла. На  долю жінки випало нелегке життя – сама виховувала четверо дітей. Її чоловік поїхав у далеку Аргентину шукати щастя, планував забрати туди сім»ю, але війна все перекреслила. Але навіть у тяжких умовах Лукія Іванівна не розтратила співчуття і доброти. Бо серед своїх дітей знайшлося місце й для єврейської дівчини Мані, родину якої знищили у Володимир – Волинському гетто.

А в листопаді минулого року з Єрусалима, де знаходиться національний меморіал Катастрофи (Голокосту) «Яд Вашем» надійшло повідомлення про відзначення Лукії Іванівни (посмертно) авторитетною нагородою.

Минули роки, але пам’ять і вдячність не загубилися. Пані Маня Голдапель (Лейфер), яка спочатку виїхала в Ізраїль, а потім емігрувала в США, розшукала свою українську рятівницю. За Союзу листи не доходили. Але з настанням незалежності зв’язки відновилися. Троє синів врятованої – Девід, Сідней та Джейфер – у липні 2007 року приїжджали на Волинь. Це була надзвичайно трепетна зустріч! До речі, пані Любов сподівається, що двоє з них візьмуть участь в урочистості у Львові. 

А в листопаді минулого року з Єрусалима, де знаходиться національний меморіал Катастрофи (Голокосту) «Яд Вашем» надійшло повідомлення про відзначення Лукії Іванівни (посмертно) авторитетною нагородою. Шкода, що не дочекався цього знаменного дня чоловік праведниці Леонід Іванович, якого не стало в кінці 2019-го.

   А посприяв в отриманні заслуженої нагороди волинянці краєзнавець і громадський діяч з Володимир – Волинського, який запропонував одному із синів пані Мані звернутися у «Яд Вашем» і розповісти цю зворушливу родинну історію. 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel