Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
На новій 200-гривневій банкноті портрет Лесі Українки перемістили

Новими купюрами Нацбанк планує поступово заміщати зношені та пошкоджені 200-гривневі банкноти зразка 2007 року.

НБУ

На новій 200-гривневій банкноті портрет Лесі Українки перемістили

Національний банк України презентував нову банкноту номіналом 200 гривень, яку заплановано ввести в обіг з 25 лютого

Дизайном нова банкнота схожа на попередні номіналом 20, 100, 500 і 1000 гривень. На ній збережено основні зображення зразка 2007 року - на лицьовій стороні розміщено портрет Лесі Українки, а на зворотному боці - зображення В'їзної вежі Луцького замку.

Оновлена банкнота має кілька нових інноваційних елементів захисту. Так, повертаючи її в руках, легко перевірити сучасний елемент захисту - оптично змінний елемент SPARK, який повинен поступово змінювати колір.

Портрет Лесі Українки переміщено в центр банкноти (раніше був праворуч). Розмір нової банкноти не змінився - 75x148 мм. Колірна гама та сама. Про це повідомляють на сайті НБУ, передає Lb.ua.

Зазначають, що оновлена банкнота має кілька нових інноваційних елементів захисту. Так, повертаючи її в руках, легко перевірити сучасний елемент захисту - оптично змінний елемент SPARK, який повинен поступово змінювати колір.

Ще один інноваційний елемент - «віконна» захисна стрічка. Ця частково введена в папір полімерна стрічка містить цифрове зображення номіналу банкноти і тризуба - Малого державного герба України. Якщо міняти кут нахилу банкноти, спостерігається кінетичний ефект - змінюється напрямок руху її фонового зображення.

Також покращено рельєфність елементів друку, в тому числі елемента для людей з вадами зору. Змінено і вдосконалено ультрафіолетовий і інфрачервоний захист; серійний номер чорного кольору виконано шрифтом зі змінною висотою знаків і розташовано вертикально вздовж правого краю зворотного боку банкноти.

Банкноти зразка 2007 і 2019 років будуть в обігу одночасно.

Telegram Channel