Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Призначення адвоката Януковича керувати справами Майдану є неприйнятним

Акція протесту біля стін приміщення ДБР.

ЄС.

Призначення адвоката Януковича керувати справами Майдану є неприйнятним

«Європейська Солідарність» спільно з представниками громадськості та активістами молодіжки прийшла до Державного бюро розслідувань, щоб підтримати родини Героїв Небесної Сотні, які вважають неприпустимим призначення адвоката колишнього президента України Януковича Олександра Бабікова на посаду першого заступника директора ДБР

Народний депутат від «Європейської Солідарності» Ростислав Павленко заявив, що учасники акції вимагають від керівництва ДБР надати відповіді на питання щодо причин призначення особи, яка має очевидний конфлікт інтересів, на керівну посаду у правоохоронному органі. А також заявити про неприпустимість ігнорування позиції громадянського суспільства щодо дій Державного бюро розслідувань.

Ми вважаємо неприйнятим, що з усієї юридичної спільноти в Україні обрано саме пана Бабікова, який є адвокатом Януковича, який має чіткий конфлікт інтересів.

«Ми вважаємо неприйнятим, що з усієї юридичної спільноти в Україні обрано саме пана Бабікова, який є адвокатом Януковича, який має чіткий конфлікт інтересів. Також відомо, що лінія захисту Януковича у тому, що нібито в Україні відбувся державний переворот. Це неприйнятно, що така людина тепер очолюватиме слідство. І навіть попри те, що нам кажуть, що нібито саме він  особисто слідство не очолюватиме, але він є першим заступником директора ДБР – людина, яка  за посадою може на слідство впливати. Тому ми вважаємо неприйнятним, щоб така людина працювала в органі, до якого дуже важлива довіра. ДБР має ще довести після «плівок Триби», що воно здатне не тільки проводити політично зумовлені переслідування, але і власне розбиратися в справах по суті», – сказав він.

«Тут є представники родин Небесної Сотні, представники постраждалих на Майдані, активісти, молодіжні організації – для того, аби заявити про позицію, що робота таких, як пан Бабіков в ДБР є неприпустимою», – додав Павленко.

«Тут є представники родин Небесної Сотні, представники постраждалих на Майдані, активісти, молодіжні організації – для того, аби заявити про позицію, що робота таких, як пан Бабіков в ДБР є неприпустимою», – додав Павленко.

Парламентар наголосив, що інформація щодо політичної вмотивованості переслідувань з боку Державного бюро розслідувань, яка систематично публікується журналістами, шкодить міжнародному іміджу України, і такі дії з боку влади неприпустимі в демократичній країні.

Ростислав Павленко.
Ростислав Павленко.

 «Це політично зумовлені переслідування, і це дуже погано для іміджу країни на міжнародній арені. Такі речі притаманні диктаторським режимам. Якщо Зеленський хоче, щоб до України було ставлення як до демократичної держави, то мають припинитися політичні переслідування і наради, про які журналісти активно пишуть, що саме в Офісі президента відбуваються наради і ставляться політичні завдання щодо політичних переслідувань», – сказав парламентар.

Також Ростислав Павленко в коментарі «Прямому» заявив, що «президент Зеленський порушив закон та перевищив свої повноваження, ухвалюючи рішення про звільнення попереднього директора Державного бюро розслідувань і призначення виконуючого обов’язки директора ДБР. «Конституційний Cуд прийняв рішення про те, що президент не має права призначати і звільняти директора Державного бюро розслідувань», – нагадав представник «Європейської Солідарності».

«Конституційний Cуд прийняв рішення про те, що президент не має права призначати і звільняти директора Державного бюро розслідувань»

Депутат зауважив, що, спираючись на це рішення Конституційного Суду, колишній директор ДБР Роман Труба і оскаржує своє звільнення. «Але до пана Труби в свою чергу є дуже багато питань, пов’язаних із так званими плівками, записами в його кабінеті. Автентичність його голосу підтвердив авторитетний канадський інститут судової експертизи», – підкреслив Ростислав Павленко.

«Відтак є дуже багато питань до того, що ті, хто є фігурантами цих записів, не мали би права проводити слідство, брати участь у правоохоронних діях. Тому що їх дії є виконанням політичного замовлення вулиці Банкової», – наголосив він.

 

Джерело: ЄС.
Telegram Channel