Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
На Любешівщині розглянули питання щодо створення біосферного резервату

На території Волинської області до української частини біосферного резервату пропонується включити територію Ратнівського та Любешівського районів

Фото з Фейсбуку

На Любешівщині розглянули питання щодо створення біосферного резервату

Упродовж 2019 року громадська організація «Українське товариство охорони птахів», партнер міжнародної природоохоронної асоціації BirdLife International в Україні, впроваджує на території України міжнародний проект «Полісся – дика природа без кордонів: збереження одного з найбільших природних регіонів Європи». До слова, Проект реалізується за підтримки Франкфуртського зоологічного товариства та Програми вразливих ландшафтів (ELP)

Головна мета Проекту – створити в одному з найбільших природних районів у центрі Європи природну систему, екологічно спроможну формувати ландшафт та забезпечувати ефективну охорону біорізноманіття. Одним із ключових проектних завдань є створення на території Прип’ятського Полісся транскордонного українсько-білоруського біосферного резервату. В Українській частині – це прикордонні з Білоруссю райони Житомирської, Рівненської і Волинської областей. Загальна площа української частини біосферного резервату за попередніми оцінками становитиме 757 тис. га.

На території Волинської області до української частини біосферного резервату пропонується включити територію Ратнівського та Любешівського районів, зокрема територія національного природного парку «Прип’ять-Стохід» увійде в заповідну зону української частини транскордонного біосферного резервату.

На базі Любешівської районної філії Волинського обласного центру зайнятості відбулася робоча нарада з ознайомленням проекту «Полісся – дика природа без кордонів» та з пропозицією створення транскордонного біосферного резервату «Прип’ятське Полісся». Про досвід роботи біосферних резерватів в Україні і світі та про те, що потрібно зробити для підготовки національної Номінаційної форми біосферного резервату «Прип’ятське Полісся» розповідали: Олег Дудкін – директор Українського товариства охорони птахів, керівник проекту «Полісся – дика природа без кордонів»: збереження одного з найбільших у Європі природних регіонів Ольга Яремченко, начальник науково-дослідного відділу НПП «Гетьманський», експерт Українського товариства охорони птахів зі створення біосферних резерватів Сергій Панченко.

На території Волинської області до української частини біосферного резервату пропонується включити територію Ратнівського та Любешівського районів, зокрема територія національного природного парку «Прип’ять-Стохід» увійде в заповідну зону української частини транскордонного біосферного резервату.

 Основними перевагами для громад у разі створення біосферного резервату названо:

- визнання високої природної та історико-культурної спадщини на світовому рівні – надасть поштовх для залучення іноземних інвестицій у регіон;

- збереження природного середовища і його складових, соціально важливих для людей: водозахисні ліси, ягідники, грибні місця, багаті пасовища та сінокоси тощо;

- стале природокористування, що забезпечить збереження природного ресурсу для майбутніх поколінь;

- розвиток зеленого туризму;

- виробництво екологічно чистої місцевої продукції, розвиток ремісництва, місцевих промислів;

- розвиток транскордонних україно-білоруських відносин: спільні тематичні фестивалі, ярмарки, співпраця між навчальними закладами тощо;

- впровадження соціально-екологічних проектів.

Також, як зазначив директор Українського товариства охорони птахів Олег Дудкін, для посилення природоохоронних спроможностей НПП «Прип’ять-Стохід» уже передано офісну техніку, потужний мотор для човна та дрон, які були закуплені в рамках проекту за фінансування Франкфрутського зоологічного товариства.

Джерело: сайт Любешівської райдержадміністрації.

Telegram Channel