“Півнячий хвіст” — саме так звучить у перекладі з англійської слово коктейль. Донедавна наші бармени любителям легких напоїв могли запропонувати лише один коктейль — “Криваву Мері”...
“Півнячий хвіст” — саме так звучить у перекладі з англійської слово коктейль. Донедавна наші бармени любителям легких напоїв могли запропонувати лише один коктейль — “Криваву Мері”. Нині ж навчилися готувати чимало інших таких напоїв. І в цьому є й заслуга майстра виробничого навчання Луцького кооперативного технікуму Ніни Костанович. Саме вона розкриває секрети приготування цих напоїв майбутнім барменам, офіціантам. Рецептами приготування коктейлів, а також страв, які готує на свята, Ніна Сергіївна охоче поділилася й з читачами Волині.
КОКТЕЙЛЬ “НІЖНІСТЬ” Для нього необхідно мати три свіжих полуниці (чимало господинь запаслися ними і при потребі можуть витягнути з морозильної камери холодильника), 60 мл ананасового йогурту, стільки ж ананасового соку і 100 мл газованої води. Коктейль готується за допомогою блендера, оформляється цедрою лимона.
“СВЯТКОВИЙ” Вливаємо у келих по 50 мл лікеру і цукрового сиропу, по стільки ж вершкового морозива та “Фанти”. Готуємо в посуді, в якому подається коктейль, у високих келихах.
КАЧКА ПО-ФРАНЦУЗЬКИ Тушку натерти сіллю, перцем та приправами (чебрець, базилік, майоран). Яблука і апельсини очистити від шкірки, нарізати часточками і наповнити качку, чергуючи їх з дрібно нашаткованою зеленню. Тушку покласти на змащений олією лист. Довкола качки — нарізану часточками картоплю, яблука, апельсини і запекти в духовці при температурі 220—240 градусів. Через 20 хвилин знизити температуру, полити качку білим сухим вином, а коли утвориться сік, полийте й ним. Готову качку викласти на тарілку. Картоплю, яблука та апельсини розкласти довкола, прикрасити зеленню.
КУРКА ПО-ТУРЕЦЬКИ Філе курки відварити, нарізати поперек волокон невеликими кусочками, а тоді залити соусом і дати настоятися 20—30 хвилин. Соус: півсклянки горіхів подрібнити, додати зелень кропу, петрушки, сік одного лимона, столову ложку олії і трішки солі.