Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Що необхідно знати про грип

Лікуючись від грипу, НЕ МОЖНА вживати аспірин, алкоголь та антибіотики

Фото з відкритих джерел

Що необхідно знати про грип

Саме лікар повинен призначити необхідне лікування з урахуванням вашого стану здоров'я і віку

З початку епідемічного сезону (жовтень 2019 — січень 2020 р.р.) в Україні на гострі респіраторні захворювання (далі ГРЗ) та грип захворіло 6,2% населення. Офіційно зареєстровано 11 випадків смерті від ускладнень грипу. За прогнозами МОЗ України, пік захворюванності припаде на кінець січня та лютий поточного року, йдеться на сайті Ковельської міськради.

Симптоми, які характерні для грипу (на відміну від ГРЗ):

- різкий підйом температури до 39-40°С (за кілька годин); - лихоманка; - виражена інтоксикація, слабкість; -  біль у м'язах ( особливо стегнових та литкових, інколи болі такі, що хворий не може стати на ноги), очних яблуках, дифузний головний біль; - біль та першіння за грудиною, сухий болючий кашель; - можлива блювота.
 

Для кого найбільше небезпечний грип: - діти до 5 років (особливо — діти до 2 років); - вагітні жінки; - люди віком від 65 років;  - люди з надмірною вагою; - хворі на діабет; - хворі на хронічні захворювання легень (хронічні бронхіти, бронхіальна астма); - люди, що перебувають на імуно-супресивній терапії; - хворі з імунодефіцитним станом (ВІЛ-інфіковані, інші імунодефіцитні стани).
 

Що робити, якщо ви захворіли на грип? Слід залишатися вдома і дотримуватися постільного режиму протягом усього температурного періоду.

Пити більше рідини, щоб вимити токсичні продукти обміну, які утворюються під час інфекційного захворювання. 

Пити більше рідини, щоб вимити токсичні продукти обміну, які утворюються під час інфекційного захворювання. 

Звернутися до сімейного лікаря, педіатра. Саме він повинен призначити необхідне лікування з урахуванням вашого стану здоров'я і віку.
 

Слід терміново викликати сімейного лікаря, педіатра або бригаду швидкої допомоги: - температура 40оС та вища; - розлади або втрата свідомості; - поява судом; - повторна блювота; - кровохаркання (при кашлі виділення мокроти з кров'ю); - задишка (відчуття нестачі повітря). 

Як захистити себе від грипу?

Основним заходом специфічної профілактики є щеплення проти грипу. Воно здійснюється протигрипозною вакциною, що відповідає ведучому штаму і містить зазвичай антигени зразу трьох штамів вірусу, які відбираються на основі рекомендацій ВООЗ.

Лікуючись від грипу, НЕ МОЖНА: - вживати аспірин (ацетилсаліцилова кислота) — збільшується ризик ускладнень; -  алкогольні напої— тимчасово покращують самопочуття, хоча насправді знижують імунітет і збільшують ризик ускладнень; - самовільно вживати антибіотики.
 

Борис БЕГАЛЬ, завідувач інфекційного відділення центральної лікарні 

Telegram Channel