Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
У нас будуть електронні гривні?

Е-гривня – це не криптовалюта, а фіатна валюта в електронному вигляді.

fakty.com.ua

У нас будуть електронні гривні?

НБУ анонсував власну цифрову валюту

Національний банк України вивчає можливість випуску власної цифрової валюти – е-гривні. Такі плани тут виношують ще з 2016 року, повідомляє ua.news з посиланням на UBR.ua.

Як повідомили в самому НБУ, е-гривня – це не криптовалюта, а фіатна валюта (не забезпечені золотом та іншими дорогоцінними металами гроші, номінальна вартість яких встановлюється і гарантується державою) в електронному вигляді. Вона може обмінюватися на готівку або безготівкові кошти в співвідношенні 1:1.

У 2018 році вже навіть був реалізований пілотний проект, в рамках якого Національний банк проаналізував міжнародний досвід, досліджував правові аспекти, макроекономічний ефект і обробляв оптимальні варіанти бізнес-моделі поводження електронної гривні. Паралельно з теоретичним вивченням, проект Національного банку включав і практичну частину.

У 2018 році вже навіть був реалізований пілотний проект, в рамках якого Національний банк проаналізував міжнародний досвід, досліджував правові аспекти, макроекономічний ефект і обробляв оптимальні варіанти бізнес-моделі поводження електронної гривні.  

«На платформі, яка працювала за технологією блокчейн, в обіг було випущено обмежений обсяг електронної гривні, операції з використанням якої тестувалися робочими групами за участю Національного банку, підприємств-волонтерів, а також Світового банку, експерти якого надавали Національному банку консультації в рамках технічної допомоги», – розповів регулятор.

Проведене дослідження дало не тільки практичний досвід, а й поставило перед Національним банком нові питання: яким буде вплив цього інструменту на екосистему платіжного ринку; чи буде достатній попит на е-гривню з боку користувачів, торговців і учасників ринку; яка технологія повинна використовуватися; яким повинен бути рівень анонімності транзакцій з е-гривнею.

Точних відповідей на ці питання не мають і інші центробанки світу. Національний банк України продовжить вивчати можливість випуску власної цифрової валюти – е-гривні, ґрунтуючись на результатах проведеного пілотного проекту, оприлюднених в аналітичній записці за його підсумками.

«В рамках дослідження світових тенденцій буде продовжено співпрацю та обмін досвідом з центральними банками і міжнародними фінансовими організаціями щодо цифрових валют. Зокрема, в лютому 2020 планується проведення міжнародної конференції «Цифрові валюти центральних банків: нові можливості для платежів».

Telegram Channel