Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
В області готують новий бюджет

Комісія рекомендувала підготувати новий бюджет.

volynrada.gov.ua

В області готують новий бюджет

Засідала постійна комісія обласної ради з питань бюджету, фінансів та цінової політики

В роботі комісії взяли участь голова обласної ради Ірина Вахович та перший заступник голови Юрій Поліщук, інформує Волинська обласна рада.

Голова бюджетної комісії Михайло Імберовський відзначив, що нинішня тепла зима дає можливості зекономити 15,5 млн грн, які передбачалися на енергоносії. 13 млн грн з цих  коштів рекомендовано зарахувати до резервного фонду обласного бюджету, оскільки в цьому році є чимало невизначеностей  з фінансуванням окремих галузей. 

Серед головних викликів обласного бюджету, про які відомо вже: потрібно віднайти 30 млн грн на протипожежні заходи за приписами ДСНС, а також орієнтовно передбачити 42 млн грн на енергоносії для обласних комунальних підприємств сфери охорони здоров'я. Як відомо, з 1 квітня ці підприємства працюватимуть, згідно з угодами, укладеними з НСЗУ на надання медичних послуг, відповідно до Державної програми медичних гарантій. В той же час, через НСЗУ не фінансуватимуться компослуги, якими користуються медзаклади.

Проблемою для обласного бюджету є поступове щорічне зменшення обсягів додаткової дотації з держбюджету для галузей освіти та охорони здоров'я. Скажімо, якщо в 2018 році область отримувала 619 млн грн за рахунок цього трансферту, то вже в 2019 році додаткова дотація була в сумі 585 млн грн, а в нинішньому буде трохи більшою за 300 млн грн.

Потрібно віднайти 30 млн грн на протипожежні заходи за приписами ДСНС, а також орієнтовно передбачити 42 млн грн на енергоносії для обласних комунальних підприємств сфери охорони здоров'я.  

Разом з тим, є й втішні новини. Волинський обласний ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою ім. Героїв Небесної Сотні має перспективи фінансування з державного бюджету. Питання  наразі вивчає робоча група, створена при Президентові України. Якщо ліцей перейде на державне фінансування, то в обласному бюджеті вивільниться до 60 млн грн.

Між тим, рекомендовано в галузі охорони здоров'я опрацювати  пропозиції  щодо реорганізації  медичних коледжів. Зокрема, пропонується вивчити можливості щодо об'єднання Луцького базового, Ковельського та Ківерцівського коледжів з метою зменшення видатків на адміністративні потреби.

Крім цього, пропонується оптимізувати видатки на утримання та проводити подальші заходи щодо  реорганізації  окремих  медичних установ. Зокрема, КП «Волинський обласний центр з профілактики та боротьби зі СНІДом» пропонують об'єднати з обласною інфекційною лікарнею, або з шкірвендиспансером. Завершується процес об'єднання КП «Волинський обласний центр громадського  здоров’я та КП «Волинський обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики».

Також в рекомендації слухань згадують про обласний госпіталь ветеранів війни, який не матиме змоги заключити угоди з НСЗУ на низку послуг, які наразі надає. Рекомендовано підготувати відповідне звернення до Кабміну з цього приводу.

Директор департаменту фінансів ОДА Ігор Никитюк зауважив, що з врахуванням рекомендацій бюджетних слухань будуть сформовані нові бюджетні запити головних розпорядників коштів, на основі яких формуватиметься новий проєкт обласного бюджету на 2020 рік. За попередньою інформацією, цей проєкт може бути внесений в обласну раду до кінця наступного тижня.

Telegram Channel