Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Кого не влаштовує санаторна школа?

За результатами ЗНО в 2019 році школа ввійшла в десятку найкращих навчальних закладів Рівненської області.

klevansbs.ho.ua

Кого не влаштовує санаторна школа?

На Рівненщині виступають проти закриття санаторної школи

З таким проханням до членів постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики звернулися батьки учнів Клеванської санаторної школи I-III ступенів.

Мова йде про те, що згідно з новим Законом «Про повну загальну середню освіту», з 1 вересня цього року спеціалізовані санаторні школи мають припинити набір учнів 1 – 9 класів. А з 2024 року ці заклади мають стати ліцеями. Відтак, дітей там не зможуть лікувати.

Батьки вихованців занепокоєні долею майже 300 дітей санаторної школи і просять депутатів відстояти їх інтереси.

– Наразі в Україні санаторні школи – це єдиний тип закладу загальної середньої освіти, де можуть поєднувати реабілітацію з навчанням. Тут одночасно працюють медики і педагоги, передбачено режим продовженого дня, що дає кожній дитині можливість і підтримувати здоров’я, і набувати потрібні знання і компетентність, -говорить голова громадської організації «Батьки вихованців Клеванської санаторної школи I-III ступенів Ольга Гордійчук. – Відтак діти з певними діагнозами не стають дітьми з обмеженими можливостями.

Наразі в Україні санаторні школи – це єдиний тип закладу загальної середньої освіти, де можуть поєднувати реабілітацію з навчанням. Тут одночасно працюють медики і педагоги, передбачено режим продовженого дня, що дає кожній дитині можливість і підтримувати здоров’я, і набувати потрібні знання.

Батьки і керівництво спецзакладу звернулися до Рівненської обласної ради з проханням підготувати звернення до Президента України щодо ветування Закону «Про повну загальну середню освіту», який знищує можливість їх дітям здобути освіту з відповідним медичним супроводом або ініціювати виключення підпункту 8 пункту 3 розділу 10 «Прикінцеві і перехідні положення» даного закону і передбачити в ньому навчально-оздоровчий заклад «санаторна школа».

У свою чергу, голова комісії з питань гуманітарної політики обласної ради Алла Черній відзначила, що в закладі є всі умови для того, щоб діти, навчаючись, проходили профілактику і реабілітацію: «Тут діти з конкретними діагнозами. І є конкретний шлях допомогти їм. Я вважаю, що нам потрібно врахувати клопотання батьків. Спільно з управлінням освіти і науки ми повинні підтримати їх і підготувати відповідний лист і за підписом голови обласної ради відправити Президенту Володимиру Зеленському і Верховній Раді України».

Таке рішення одноголосно підтримали всі члени комісії.

– Щороку ми набираємо понад 200 дітей, яким за висновками медиків рекомендовано навчання у закладі санаторного типу. За роки функціонування тисячі дітей здобули тут освіту на всіх рівнях: від дошкільної до загальної середньої, – говорить директорка Клеванської санаторної школи Олена Амельянович.

Щороку вихованців санаторної школи консультують та оперують у Рівненській обласній дитячій клінічній лікарні і Київському кардіологічного інституті імені академіка Амосова. 

Члени комісії оглянули кабінети, в яких навчаються діти, комп’ютерний клас, кабінет лікувальної фізкультури, спортзал, який, до речі, ще недавно був у критичному стані. Відтак дітям забороняли там тренуватися. Майже 756 тисяч гривень з обласного бюджету було спрямовано на капітальний ремонт спортзалу, який вдалося ввести в експлуатацію минулого місяця.


Майже 756 тисяч гривень з обласного бюджету було спрямовано на капітальний ремонт спортзалу, який ввели в експлуатацію минулого місяця.
 

Крім того, школа обладнана сучасним освітленням, пожежною сигналізацією, системою Wi-Fi.

Щороку вихованців санаторної школи консультують та оперують у Рівненській обласній дитячій клінічній лікарні і Київському кардіологічного інституті імені академіка Амосова.

А за результатами ЗНО в 2019 році школа ввійшла в десятку найкращих навчальних закладів Рівненської області і найефективніших шкіл України.

Валентин СТАВСЬКИЙ


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel