Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Синод покарав волинського митрополита за святкування Різдва 25 грудня

Митрополит Михаїл.

ВВС Україна.

Синод покарав волинського митрополита за святкування Різдва 25 грудня

Синод Православної церкви України під головуванням митрополита Київського і всієї України Епіфанія засудив митрополита Луцького і Волинського Михаїла за святкування Різдва 25 грудня

Ієрархи ПЦУ обговорили святкування Різдва на Волині 25 грудня і засудили за це рішення митрополита Михаїла, ппише ВВС Україна. Члени Синоду вирішили, що зміна церковного календаря може привести «до закріплення існуючих розділень та виникнення нових» серед православних в Україні.

«Синод дозволив з благословення правлячого архієрея 25 грудня нового стилю звершувати лише молебень з акафістом Різдву Христовому та виконання... колядок», - йдеться у рішенні.

В ПЦУ також створили спеціальну календарну комісію.

«Синод дозволив з благословення правлячого архієрея 25 грудня нового стилю звершувати лише молебень з акафістом Різдву Христовому та виконання... колядок»

 

 ЦИТАТА

Священний Синод засудив самовільне, одноосібне рішення Преосвященного Михаїла, Митрополита Луцького і Волинського, про внесення змін до церковного календаря, яке є порушенням канонічного порядку, зокрема 34 Апостольського правила.

Вважаючи загалом за краще, щоби всі Помісні Православні Церкви дотримувалися єдиної думки щодо календарного питання, – в умовах, коли такої єдиної думки серед Помісних Православних Церков немає, коли частина православних в Україні перебуває під впливом Московського Патріархату, а також беручи до уваги досвід виникнення «старокалендарних схизм» у інших Помісних Церквах – констатували, що непродумане та поспішне впровадження зараз календарної реформи в Православній Церкві України може привести до закріплення існуючих розділень та виникнення нових.

Було підтримано необхідність зваженого, конструктивного обговорення у Помісній Церкві календарної реформи, з урахуванням думки суспільства, серед якого зараз є приблизно втричі менше її прихильників, ніж опонентів. Синод дозволив, там де для цього вбачаються об’єктивні обставини та пастирська необхідність, з благословення правлячого архієрея 25 грудня нового стилю звершувати лише молебень з акафістом Різдву Христовому та виконання народних різдвяних піснеспівів (колядок).

(Сайт ПЦУ.)


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel