Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Сьогодні Міжнародний день боротьби з епілепсією

Епілепсія не заразна.

Уляна Супрун

Сьогодні Міжнародний день боротьби з епілепсією

Близько 50 мільйонів людей у всьому світі мають епілепсію, що робить її одним із найпоширеніших неврологічних захворювань, стверджує ВООЗ

Епілепсія — довготривалий неврологічний розлад, основним проявом якого є відносно регулярні судомні напади по всьому тілу або в певній його частині. Усі люди з епілептичним синдромом мають епілептичні напади, проте не всі, хто мають такі напади, отримують діагноз «епілепсія». Наприклад, у немовлят можуть траплятися епілептичні напади під час високої температури. 

Причиною будь-яких епілептичних нападів є надлишок електричних імпульсів у мозку, та відрізняються вони інтенсивністю й перебігом. Зокрема, напад може виглядати і як незначний провал у пам’яті, і як судоми в усьому тілі із піною з рота. Хоча піна виділяється також не завжди.

Ні, епілепсія не заразна. Вона не є інфекційним захворюванням, яке передається повітряно-крапельним шляхом. 

Розкажіть своїм друзям та близьким про те, що у вас епілепсія, якщо ви досі цього не зробили. Так вони зможуть дізнатися про правила надання першої допомоги та власне допомогти вам.

Кілька порад для людей з епілептичним синдромом:

→ Розкажіть своїм друзям та близьким про те, що у вас епілепсія, якщо ви досі цього не зробили. Так вони зможуть дізнатися про правила надання першої допомоги та власне допомогти вам, коли у вас наступного разу буде напад. Знати про епілепсію близької людини означає завжди думати на крок вперед, аби припустити ситуацію та планувати свої дії.

→ Не думайте про те, що після зізнання про захворювання від вас відвернуться. Часто негативна реакція на звістку про епілепсію пов’язана із браком інформації. Людина, яка не знає нічого про епілепсію, думатиме, що це — інфекційне захворювання, прокльон («чорна хвороба», зокрема) або, навпаки, божа мітка.

→ Розповідайте про епілепсію, її природу, різновиди та способи перебігу. Пояснюйте, посилайтеся на дослідження та відповідайте на всі питання ваших близьких. Лише так ви можете зруйнувати міфи, що сформувалися навколо них.

→ Зважайте на те, як ви живете. Є речі, які провокують напад епілепсії. Найбільш поширеним чинником є яскраве та миготливе світло у випадку світлочутливої рефлексії. Саме тому на концертах та інших масових заходах часто попереджають, аби люди з епілепсією зважали на тригери судомних нападів. 

Викликати напад епілепсії може звичайний галас, читання або стрес. Відвідайте лікаря-невролога, аби провести необхідні аналізи, встановити тип епілепсії, обрати протокол лікування та контролювати свою взаємодію з чинниками епілептичних нападів.

Кілька порад для близьких людей з епілепсією:

→ Стигматизація, засоромлення, ігнорування та дискримінація людей з епілепсією — це не вихід. Подякуйте вашому другу/партнеру/родичу за те, що довірив вам таку інформацію та будьте свідомі того, що також він довіряє вам і власну безпеку під час нападу.

→ Оскільки епілепсія — системне захворювання, до неї потрібен такий же підхід. Не варто гіперопікати людину з епілепсією, проте майте на увазі, що деякі речі можуть бути тригерами епілептичних нападів. Наприклад, ви можете слідкувати за тим, аби все було гаразд, коли ви плаваєте у морі/річці або займаєтеся спортом — там ризик пошкодитися під час нападу вищий, ніж на вулиці або вдома.

→ Повторіть правила надання першої допомоги при нападі епілепсії. Просто повторіть, нехай ви і впевнені, що напад ніколи не станеться у вашій присутності. Ця інформація відкладеться у вашій пам’яті та зрине на поверхню тоді, коли буде життєво необхідна.

Джерело: Уляна Супрун.
Telegram Channel