Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Румунська Церква підтримала автокефалію України

Румунів на зустрічі в Аммані представлоятиме не Патріарх Даниїл, а делегація з кількох єпископів.

Сerkvarium

Румунська Церква підтримала автокефалію України

Про це йдеться в офіційній заяві Священного Синоду РумПЦ від 13 лютого 2020 року

Румунська Православна Церква підтримує надання автокефалії Українській Православній Церкві, передає «Релігійна правда» із посиланням на Сerkvarium.

Так, румунські синодали зазначили, що вони «погоджуються з надання автокефалії для всієї Православної Церкви України (а не тільки її частини)».

Румунська Православна Церква зайняла проукраїнську позицію, що виражено у підтримці автокефалії Православної Церкви України.

Однак не все так просто. Вони переконані, що цього можна досягнути тільки шляхом взаєморозуміння між Вселенським та Московським Патріархатом та загально православним консенсусом.

У зв’язку з цим Румунська Церква вирішила взяти участь у «всеправославній» зустрічі в Аммані, яка має відбутися наприкінці лютого з ініціативи РПЦ, яку озвучив раніше Єрусалимський Патріарх Феофіл.

«Участь Румунської церкви виправдана тим фактом, що всі автокефальні Церкви несуть відповідальність за спільну роботу для збереження єдності та євхаристійного спілкування, як того вимагає Святе Євангеліє Христове», — йдеться у заяві Синоду.

Коментар Cerkvarium. Румунська Православна Церква зайняла проукраїнську позицію, що виражено у підтримці автокефалії Православної Церкви України. Більше того, румуни розуміють, що Синаксис предстоятелів може збирати тільки Вселенський Патріархат, а тому Румунський Патріарх не буде брати участі у зустрічі в Аммані.

При цьому церковний Бухарест не хоче сваритися з Московським Патріархатом, а тому  намагається виглядати нейтрально. Адже в них є спірне питання в Молдові, і вочевидь своєю стриманою позицією румуни можуть щось виторгувати у РПЦ. Саме в цьому контексті треба розуміти заяви РумПЦ щодо необхідності діалогу між Москвою та Константинополем, всеправославного консенсусу та автокефалії саме для всіх православних в України.

Проте ці ідеї є занадто утопічними та далекими від реальності. Автокефалія від Константинополя пропонувалася всім православним, і кожен єпископ, включно з Предстоятелем РПЦвУ (УПЦ МП) митрополитом Онуфрієм, отримав запрошення взяти участь в Об’єднавчому Соборі. Більше того, в РПЦвУ була реальна можливість очолити автокефальний процес і зробити предстоятелем саме митрополита Онуфрія. Вони її проігнорували.

По-друге, всеправославний консенсус у нинішніх умовах є неможливим, оскільки РПЦ неодноразово заявляла про те, що ніколи не погодиться на автокефалію України. Більше того, історія Церкви має безліч прикладів, коли важливі церковні справи вирішувалися без консенсусу – рішенням більшості. В історії Церкви було дуже мало консенсусних рішень. Отже це не є традицією Православної Церкви.

Telegram Channel