Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Депутати Луцької міської ради провели день серед інтелектуальної еліти Лесиного вишу (Фото, відео)

Погодження на співпрацю та діалог щодо зміни назви університету були головними на цій зустрічі.

ФОТО: Олександр ПІЛЮК

Депутати Луцької міської ради провели день серед інтелектуальної еліти Лесиного вишу (Фото, відео)

Результатом спільної діяльності обох структур стало підписання Меморандуму про співпрацю міської ради та Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки

 

 17 лютого депутати разом із заступником міського голови Іриною Чебелюк зустрілися з ректором вишу Анатолієм Цьосем, проректорами, деканами, представниками студентської ради вишу, та обміркували, як інтелектуальний та науковий потенціал вишу використовувати з максимальною користю для громади. Погодження на співпрацю та діалог щодо зміни назви університету були головними на цій зустрічі.

 

 Анатолій Цьось зазначив, що будь-яка робота ефективна, коли забезпечені чотири складові діяльності – влади, університету, бізнесу та ЗМІ. Ректор представив проректорів та деканів вишу, а заступник міського голови – депутатів. Потому Анатолій Цьось зробив коротку презентацію та нагадав, що у вересні заклад святкує 80-річчя від дня заснування, наголосив, що його фінансування від Міносвіти - 188 млн, а 84,5 млн університет заробляє самостійно, і щоб поставити крапку у порівнянні двох національних університетів, зазначив, що спецфонд Лесиного – 84, 5 млн, тоді як спецфонд дружнього університету — 30 млн грн.

Анатолій Цьось закцентував, що 10, 5 млн виш заробляє не з платного навчання, а з надання освітніх послуг населенню.

– Розширенням цієї діяльності може бути і правова експертиза документів на юридичному факультеті, і соціологічні опитування, і перекладацькі послуги, і надання сертифікатів на володіння українською та іноземними мовами; туристичні маршрути і таке інше. Головне — бажання співпрацювати та поєднати зусилля, - додав ректор.

Депутати мали змогу поставити запитання ректору та науковцям вишу.

 

 Микола Дендіберін поцікавився, як планують використати землі університету на вулиці Володимирській, запропонував створити стадіон для тренування дітей, брати участь у студентській футбольній лізі, запитав про відпочинкову базу на Світязі.

Ректор відповів, що планує шукати інвесторів, які побудували б на цих землях студмістечко, а також спортивний манеж, який би за потреби перетворювався на концертний зал на 3, 5 тис. місць, а щодо бази на Світязі, то її, запевнив, планують зробити цілорічною.

Депутати отримали інформацію для роздумів, а їхні пропозиції опрацюють на факультетах університету.

Депутатка Алла Надточій поцікавилася, на якій базі буде створений медичний факультет, і наскільки якісних отримаємо фахівців.

Вадим Ульянов, проректор з науково-педагогічної роботи та іновацій, який займається створенням нового факультету, назвав потужними клінічними базами обласну, фтизіатричну й психіатричну лікарні, онкодиспансер, які нададуть необхідних професіоналів для підготовки студентів-медиків.

- Зараз ведеться ремонт приміщень і вже днями відбудеться презентація морфологічної лабораторії, унікальної в Україні, тож якість навчання буде на належному рівні, - запевнив Вадим Ульянов. Ректор своєю чергою запросив депутатів та журналістів зробити інспекцію медфакультету у кінці серпня.

 

 Звучали пропозиції щодо наукових досліджень на базі вишу. Анатолій Цьось попросив подати перелік питань, які треба дослідити, щоб їх включити в магістерські роботи чи дисертації.

- Це буде наближенням до європейських стандартів освіти, за якою наукова робота вирішує конкретні завдання, - сказав Анатолій Цьось.

Звучали пропозиції проводити у виші навчання для початківців-депутатів про роботу органів державного самоврядування, які взявся втілювати декан історичного факультету.

 

 Професор Євгенія Тихомирова пояснила позицію щодо перейменування вишу, наголосивши, що ребрендинг сприятиме підвищенню іміджу області.

Заступник міського голови Ірина Чебелюк підсумувала, що депутати отримали інформацію для роздумів, а ректор Анатолій Цьось пообіцяв, що пропозиції депутатів опрацюють на факультетах університету.

На згадку про зустріч та початок тісної співпраці чиновники та науковці зробили спільне фото на порозі головного корпусу Лесиного вишу.

 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel