Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Коли про війну говорять навіть стіни

Мурал символізує нереалізовані мрії дитини, яка виїхала з місця, де триває війна. Автор: бельгійський художник Метью Доун

STAS_KOZLYUK

Коли про війну говорять навіть стіни

Тематика війни та боротьби проникла у вуличне мистецтво

На міських стінах у різних куточках України дедалі частіше можна зустріти малюнки всіх розмірів та рівнів майстерності. Про це йдеться на сайті «tyzhden.ua». Протягом останніх декількох років міста України «обростають» муралами, видозмінюючись та трансформуючись.

Протягом останніх декількох років міста України «обростають» муралами, видозмінюючись та трансформуючись.

«Ми зараз у такій соціально-політичній ситуації, що можна розглядати цю орнаменталістику, яка зараз постає на бруківці, на будинках, як своєрідне маркування свого простору. Що тут Україна, ми – українці, а це своєрідні знаки нашої присутності на цій землі», - кажуть автори.

Восени 2016-го на розбитій дев’ятиповерхівці в прифронтовій Авдіївці з’явився портрет жінки. Це вчителька української мови та літератури Марина Марченко, яка працює в місцевій школі понад 50 років. Під час обстрілу міста в 2014-му поряд із цим будинком поранило її чоловіка. Автор портрета: австралійський художник Ґвідо ван Гелтен.

Міст біля Слов’янська. Улітку 2016 року волонтери та військові розписали міст через річку Казенний Торець біля Слов’янська, зруйнований під час боїв у 2014-му. На одній його частині зобразили маковий цвіт як символ скорботи та напис «Пам’ятаємо 2014», на другій — фразу «Тут был русский мир». До кінця 2016 року цей міст відбудували. Автор проекту: художник-волонтер Чорний Кіт.

Мілана. Восени 2018-го в Маріуполі на проспекті Миру з’явився мурал із зображенням дівчинки з ведмедиком. Це Мілана Абдурашитова, яка вижила під час обстрілу міста бойовиками у 2015 році. Дівчинка втратила ногу й пересувається на протезі. Автор: стрит-арт художник Саша Корбан.

Вірші з війни. У Львові наприкінці 2015-го активісти започаткували проект «Вірші з війни». Вони перетворили стіни міста на арт-об’єкти з поезією учасників війни на Донбасі. Зокрема, віршами розписали одне з військових містечок. Автор ідеї: Андрій Мочурад.

Десантник. У Києві на стіні центру патріотичного виховання молоді «Десантник», що на проспекті Курбаса, 18д, зображено воїна, який повертається з Донбасу з опущеною зброєю та піднятою головою. Позаду бійця намальовано шахту, над якою встановили синьо-жовтий прапор. Імовірно, це Горлівка Донецької області. Автор невідомий.

Розбите серце. У Києві на вулиці Мечникова, 18а у 2016 році створили мурал із серцем, яке врізається в будинок. Як пояснив куратор проекту Art United Us Ґео Лерос, малюнок символізує оманливу любов, яку Росія демонструє до України. Автор: французький художник МТО.

Час змін. Шестирукого козака, який бореться зі змієм, зобразили на вулиці Стрілецькій, 4–6 у центрі Києва. Мурал «Час змін» створили 2014 року після анексії Криму та з початком війни на Донбасі, він присвячений українцям, які борються за свою свободу. На малюнку багато деталей, наприклад мавпа з автоматом, палаючі шини та підбитий танк із написом «На Киев». Автори: Володимир Манжос, Олексій Бордусов.

Скарб. Наприкінці 2018-го київську станцію метро «Осокорки» прикрасили муралами, присвяченими єдності країни. На одному з малюнків зображено Володимира Доноса, шкільного вчителя з Гадяча Полтавської області та героя війни на Донбасі. Він пережив обстріли, ампутацію ноги та полон, але сьогодні знову працює в школі. Чоловік простягає яблуко, яке символізує знання, а під портретом фраза: «Знання — це скарб». Автор: бельгійський художник Spear.

Авдіївка. Ще один мурал на «Осокорках» створено на основі фото зруйнованої Авдіївки, немовбито розписаного дитячими карлючками. Він символізує нереалізовані мрії дитини, яка виїхала з місця, де триває війна. Автор: бельгійський художник Метью Доун.

Рукавичка. Також у Маріуполі влітку 2017-го на стіні школи, яка потрапила під обстріл, намалювали мурал «Рукавичка». Над ним працював японський художник разом із дітьми, які постраждали від війни на Донбасі. За словами творців, малюнок символізує єднання мешканців міста та переселенців, змушених покинути свої домівки. Автор: Кенсуке Міязакі.

Авдіївка. Ще один мурал на «Осокорках» створено на основі фото зруйнованої Авдіївки, немовбито розписаного дитячими карлючками. Він символізує нереалізовані мрії дитини, яка виїхала з місця, де триває війна. Автор: бельгійський художник Метью Доун.

Мурал символізує нереалізовані мрії дитини, яка виїхала з місця, де триває війна. Автор: бельгійський художник Метью Доун
Telegram Channel