Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
«Мій тато на Майдані загинув»: донька героя Небесної сотні розповіла про своє життя після смерті батька

Анастасія Дідич зі своїм батьком Сергієм Дідичем

Фото: Ira Didych/Facebook

«Мій тато на Майдані загинув»: донька героя Небесної сотні розповіла про своє життя після смерті батька

У річницю розстрілів на Майдані донька героя небесної Сотні Сергія Дідича Ірина розповіла про свої шість років життя після смерті батька

«А ви знаєте, що у мене тато загинув? 6 років тому. В Києві. На Майдані», — написала Ірина Дідич на своїй сторінці у Facebook.

Дівчина розповіла, що її батько помер, коли їй було 12 років. Після того вона щороку у річницю розстрілів на Майдані згадує ті події.

«Вибачте, друзі, я на збірку не прийду. Просто зараз 19 година. 18 лютого. 6 років тому я почула як кричить моя бабця. Бо її сина вбили. Мені зараз складно зорієнтуватися. Бо я досі цей крик чую», — написала донька героя Небесної сотні.

Також вона зізнається, що їй важко зустрічатися з хлопцями й спілкуватися з людьми.

« — Привіт, Іро. А чому ти ні з ким не зустрічаєшся?

— Привіт. Ну знаєш. Єдиного чоловіка, якого я любила, вбили. Теж чоловіки. І я тепер взагалі чоловіків боюся трохи, насправді», — розповідає дівчина і додає, що людям зручно говорити про подвиги, гідність, свободу чи людяність, але не про смерть.

«Ви маєте знати. Мій тато загинув на Майдані. 18 лютого. Бо якщо ви цього про мене не знаєте, то ви нічого про мене не знаєте. Смерть частина мого життя. І вашого теж», — підсумувала Ірина.

«Ви маєте знати. Мій тато загинув на Майдані. 18 лютого. Бо якщо ви цього про мене не знаєте, то ви нічого про мене не знаєте. Смерть частина мого життя. І вашого теж», — підсумувала Ірина.

Сергій Дідич був громадським активістом, головою Городенківської районної організації ВО «Свобода», а на Майдані у Києві — сотником івано-франківської сотні.

Дідич загинув 18 лютого 2014 року на Майдані під час сутичок у Кріпосному провулку. Там разом зі своєю сотнею він стримував атаку «Беркута». Під час відступу Дідича збила вантажівка «ГАЗ», за кермом якої був інший активіст Майдану Леонід Бібік.

Намагаючись вирватися з оточення силовиків, він побачив кинутий із відчиненими дверима «ГАЗ» та вирішив сісти за кермо, щоби «прорвати стрій ВВ, «Беркуту» і виїхати на Інститутську». Уже на зворотному шляху, у Кріпосному провулку, він збив «беркутівця», який дістав перелом ноги, а за ним — активіста Сергія Дідича на смерть.

Суд над Леонідом Бібіком тривав з 2015 року. У 2016 році він був звільнений за законом про амністію. За скаргою потерпілих Апеляційний суд скасував таке рішення і повернув справу до суду першої інстанції. До травня 2018 року Бібік відвідував засідання, згодом попросив змінити захисника і зник.

Розстріли на Майдані відбулися 18-21 лютого 2014 року. Це силове протистояння силовиків і протестувальників є завершальним етапом Революції гідності. 22 лютого Верховна Рада відсторонила від посади президента Віктора Януковича та призначила дострокові президентські вибори.

Під час цього протистояння загинули 82 людини (71 демонстрант і 11 силовиків), постраждали 622 людини.

Відтоді в Україні у ці дні лютого щороку відзначають річницю розстрілів на Майдані.

Усі злочини, скоєні під час Революції Гідності, умовно об'єднані в одну велику Справу Майдану, яка нараховує 89 кримінальних проваджень. У них, зокрема, розслідують вбивство 97 людей (84 мітингувальників та 13 силовиків).

 

Telegram Channel