Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
У Сошичненській ОТГ мізкують, як дати собі раду

Щодо Сошного і Карасина, район повинен виконувати всі свої фінансові зобов'язання.

Волинське регіональне відділення Асоціації міст України/ФБ

У Сошичненській ОТГ мізкують, як дати собі раду

Громаді важко працювати, бо її не перевели на прямі міжбюджетні відносини з Державним бюджетом України та залишили зі старою податковою базою

Команда Офісу реформ Асоціації міст України, яка працює в області при Волинському регіональному відділенні АМУ, в межах проєкту «ПУЛЬС», відвідала Сошичненську сільську ОТГ, що з’явилася на децетралізаційній мапі Волині у грудні 2019 року.

У Сошично, на зустріч із очільницею ОТГ Світланою Сидорук, представниками виконавчого комітету та депутатами, приїхали в.о.виконавчого директора Волинського РВ АМУ Мар'яна Конончук, консультанти проєкту «ПУЛЬС» – з бюджетних питань Василь Гром, правових – Валентин Малиновський та питань комунікацій – Тамара Зубенко, інформує Волинське регіональне відділення Асоціації міст України.

Учасники заходу проаналізували рішення, які прийняли в ОТГ від моменту створення, торкнулися питань формування структури ОТГ, паспортів комунального майна та земельних ресурсів, бюджетної децентралізації, можливостей наповнення місцевого бюджету, покращення та розширення місцевої податкової бази, співпрацю з місцевим бізнесом та держпідприємствами, які працюють на території Сошичненської ОТГ.

«Все те, що ви робитемете в бюджеті Сошичного чи Карасина, нікого цікавити не буде. Всіх цікавитиме лише загальна сума, яка буде в бюджеті Сошичненської сільської ради, бо після виборів рішення, права і обов’язки, покладені на вас». 

Під час виїзної консультації неодноразово звучало від присутніх, що громаді важко працювати, бо її не перевели на прямі міжбюджетні відносини з Державним бюджетом України та залишили зі старою податковою базою.

«Як такій громаді розвиватися, як планувати своє майбуття? На Волині окрім цієї, ще Мар'янівська і Доросинівська ОТГ, які утворені у 2019 році, так і не отримали преференцій ОТГ із 1 січня. В Україні таких ОТГ десятки. Таке у 2020 р. сталося вперше за всі роки децентралізації. Сумно від того, що невідомо, коли ці питання вирішить центральна влада...» – зазначив Малиновський.

Як наголосив консультант з бюджетних питань АМУ Василь Гром, така ситуація склалася, бо Мінфін протягом року не може знайти механізму переведення новоутворених ОТГ на міжбюджетні відносини. Тому, з його слів, щодо Сошного і Карасина, район повинен виконувати всі свої фінансові зобов'язання.

«Все те, що ви робитемете в бюджеті Сошичного чи Карасина, нікого цікавити не буде. Всіх цікавитиме лише загальна сума, яка буде в бюджеті Сошичненської сільської ради, бо після виборів рішення, права і обов’язки, покладені на вас», – сказав Гром.

Тож, щоб знайти вихід із ситуації, що склалася в Сошичненській ОТГ із фінансовою стороною функціонування громади, Василь Гром зголосився найближчим знову приїхати в Сошичне, щоб надати практичну допомогу у налагодженні належної співпраці між структурами районними та Сошичненської сільради.

Також команда Офісу реформ взяла участь у засіданні виконавчого комітету Сошичненської сільської ради, який відбувся в день виїзної консультації. Нагадаємо, що вибори у Сошичненській ОТГ відбулися 22 грудня 2019 року і вона стала другою ОТГ у Камінь-Каширському районі. Загалом у Волинській області – 54 ОТГ.

Telegram Channel