Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Волинських депутатів просять не залишати на призволяще пацієнтів з пересадженими органами

Для декого трансплантація - єдиний шанс жити.

24 канал

Волинських депутатів просять не залишати на призволяще пацієнтів з пересадженими органами

Голова Волинської філії ГО «Національний рух за трансплантацію» Тетяни Білінські звернулася з надією, що обранці Волині з розумінням віднесуться до проблеми реципієнтів та знайдуть можливість виділити необхідні кошти з бюджету на придбання необхідних ліків та проходження лабораторної діагностики

Як зазначає Тетяна Білінські, коли у Луцьку висаджувалась « Алея життя», відомі хірурги-трасплантологи, мали оглядову екскурсію по Волинській обласній клінічній лікарні. Їх враження : « Ми думали, що їдемо у містечко, а потрапили в Європу» , - має стати вектором для подальшого розвитку всієї медицини області. Було б геть нелогічно після таких вагомих досягнень залишити напризволяще пацієнтів з пересадженими органами. «Тому ми: і дорослі , і маленькі реципієнти Волині, сподіваємось не лише на гуманне, а й реально державницьке рішення справжніх європейських депутатів. На сесії Волинської обласної ради ви голосуватимите не лише за нас, а й, можливо, за майбутнє ваше чи ваших рідних», - йдеться у дописі.

В області проживає близько 35 людей з трансплантованими органами, серед яких є  і діти. Всі без виключення пожиттєво змушені приймати ліки з групи, що різко знижують імунітет і запобігають, таким чином, відторгненню трансплантату.

З гордістю констатую факт, що Волинська область, після зміни чинного законодавства, є лідером в становленні та розвитку вітчизняної трансплантології. За неповних 3 місяці Ковельським МТМО здійснено 2 пересадки серця (!) та 7 (!) нирок, Волинська обласна лікарня вже готує профільних спеціалістів, в регіоні діють громадські та пацієнтські організації, що популяризують даний метод.

Жінка також опублікувала Звернення філії Голові волинської обласної ради Вахович І.М. та голові постійної комісії з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства Волинської обласної ради Тимощук Л.А. у якому просить розглянути та донести до відома депутатів Волинської облради проблеми людей які пережили трансплантацію.

«В області проживає близько 35 людей з трансплантованими органами, серед яких є  і діти. Всі без виключення пожиттєво змушені приймати ліки з групи, що різко знижують імунітет і запобігають, таким чином, відторгненню трансплантату. Імуносупресори – ліки так званої «критичної дози», будь-які відхилення у них може спричинити відторгнення трансплантату та летальність.

Однак, очевидно, керуючись принципами економічної (ціна) та фізичної (доступність) складової, в номенклатуру лікарських засобів та медичних виробів за напрямом «Медикаменти та медичні вироби для хворих у до- та післяопераційний період з трансплантації» 2019 р., імунодепресивні препарати включені за діючою речовиною. Ігноруючи громадські обговорення, що тривають і досі, думку вітчизняних трансплантологів та пацієнтських організацій. Можлив, це повязано з майбутньою реімбурсацією, яку хоче впровадити МОЗ.

Впровадження специфічних обстежень на дазі ВОКЛ залучить додаткові кошти в область, адже пацієнти західних регіонів зможуть обстежуватися у Луцьку.

А що робити пацієнтам зараз, коли в котре виникає загроза їх життю та здоров’ю? - Просимо депутатів Волинської обласної ради з розумінням віднестися до ситуації, що склалася з реципієнтами у Волинській області й надалі закуповувати препарати, призначені лікарями-трансплантологами, по торговій назві (а не діючій речовині), керуючись Законом України про «Публічні закупівлі» та роз’ясненням МОЗу до нього. Наголошу також про необхідність введення відповідальності за несвоїчасне проведення тендерів й забезпечення ліками пацієнтів.

Просимо розглянути питання з приводу забезпеченнями витратними матеріалами лабораторію ВОКЛ для визначення концентрації «Циклоспорину» та «Такролімусу». Адже там є в наявності вся необхідна апаратура та розроблені відповідні методики. На жаль в Україні є дуже мало лабораторій по визначенню концентрації імуносупресивних препаратів. Волинські пацієнти змушені звертатися переважно в Національний інститут хірургії та трансплантології імені О.Шалімова НАМНУ. Це викликає ряд незручностей. Впровадження специфічних обстежень на дазі ВОКЛ залучить додаткові кошти в область, адже пацієнти західних регіонів зможуть обстежуватися у Луцьку.

Маємо надію, що депутатський корпус Волині з розумінням віднесеться до проблеми реципієнтів та знайде можливість виділити необхідні кошти з бюджету», - йдеться у документі.

 

Telegram Channel