Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Волинським шахтарям обіцяють погасити борги впродовж березня і квітня

А про необхідність добувати вугілля ніхто не наголошує?

УНІАН

Волинським шахтарям обіцяють погасити борги впродовж березня і квітня

Саме таке завдання дав Президент України Володимир Зеленський міністру енергетики та захисту довкілля Олексію Оржелю під час всеукраїнської наради працівників вугільної галузі, яка відбулася сьогодні, 25 лютого. В протилежному випадку уряд не отримає зарплату за той період, за який залишиться заборгованість. До речі, зараз сума невиплаченого заробітку працівникам вугільної промисловості становить 1,1 млрд гривень.

Без великого оптимізму, але з надією, що врешті долю вугільної галузі хоч якось почнуть вирішувати, сприйняли все почуте нововолинські гірники, які взяли участь у нараді.

Зокрема, голова осередку Незалежної профспілки України ДП «Передпускова дирекція шахти №10» Василь Прадід заявив, що не було озвучено установки на закриття шахт, хоча, звісно, частина їх з усіх 33, які перебувають у державній власності, є нерентабельними. Швидше всього, вони будуть поставлені, так би мовити, на збереження до «кращих часів». І тут не обійтися без скорочення гірників, яким мають запропонувати адекватні місця роботи.

Назвати це будівництвом, очевидно, ніхто не наважиться. Бо, швидше всього, йдеться про безаварійне утримання об’єкта, і не більше, яке теж потребує немалих коштів.

Принаймні так було заявлено під час візиту Президента Зеленського, профільного міністра та багатьох інших урядовців на шахту «Межирічанська», що на Львівщині, на початку лютого. Тоді якраз представники Кабміну конкретно наголосили не лише на необхідності розв'язання питання виплати заборгованості шахтарів, а й розробки концепції реорганізації вугільної галузі.

Нововолинські профспілкові лідери на нараді не забули поставити також запитання щодо подальшої долі довгобуду – шахти №10 «Нововолинська». У відповідь почули, що про неї не забули (от тільки коли складали Держбюджет, то й не згадали – авт.), і найближчим часом кошти мають надійти з «реструктуризаційних», тобто тих, які передбачені на фінансування згортання видобутку вугілля на підземках. Назвати це будівництвом, очевидно, ніхто не наважиться. Бо, швидше всього, йдеться про безаварійне утримання об’єкта, і не більше, яке теж потребує немалих коштів. А коли українське вугілля буде потрібне нашій економіці – поки що невідомо.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel