Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Мустафа Джемілєв закликав кримчан чинити опір окупанту

«Російська окупація Криму – це виклик всьому цивілізованому світові, і рано чи пізно півострів буде звільнений».

ЄС.

Мустафа Джемілєв закликав кримчан чинити опір окупанту

Немає сумніву в тому, що Крим рано чи пізно буде звільнений від російської окупації. Про це сказав народний депутат фракції «Європейська Солідарність» Мустафа Джемілєв на форумі «Час Криму», присвяченому шостій річниці окупації Криму

Він також нагадав, що Указ про запровадження 26 лютого Дня спротиву російській окупації Криму, був запропонований більш ніж 150 депутатами

«Це має велике значення як для всієї України, так і жителів Криму. Опір російській окупації в Криму триває. День 26 лютого 2014 року був піком зіткнення між вірними своїй Батьківщині громадянами України і сепаратистами та провокаторами з метою змусити депутатів Верховної Ради ухвалити звернення до Путіна з проханням приєднати Крим до РФ. Цього дня їм це не вдалося, провокатори і зрадники були відкинуті, але в ніч на 27 лютого ВР Криму і Рада міністрів Криму були зайняті озброєними терористами без розпізнавальних знаків, а точніше загоном військової розвідки РФ ГРУ, які потім змусили депутатів проголосувати за рішення, продиктоване з Кремля. Належної реакції з боку керівництва України щодо нейтралізації озброєних бандитів, на жаль, тоді не було, а потім для підкріплення розташованого в Севастополі 20 – тисячного корпусу російської Чорноморської бази і повної окупації півострова почали рухатися військові гелікоптери, літаки, бронетранспортери, танки, а також колони автомобілів з вояками російських регулярних частин для повної окупації Криму»,- сказав Джемілєв.

В Криму десятки викрадених і тих, до кого були застосовані тортури, вбитих, сотні арештів із наступними великими строками, постійні обшуки. Не менше сотні тисяч мешканців Криму були змушені залишити свої будинки і переїхати на материкову частину України.

Він звернувся до жителів Криму: «Вже шість років наша земля перебуває під окупацією. Вторгнення Росії в Крим , а через місяць у східні регіони принесло горе і страждання багатьом людям. В Криму десятки викрадених і тих, до кого були застосовані тортури, вбитих, сотні арештів із наступними великими строками, постійні обшуки. Не менше сотні тисяч мешканців Криму були змушені залишити свої будинки і переїхати на материкову частину України, тому що на окупованій території ліквідовано демократичні свободи і на півострові встановлено режим, який був в найгірші роки радянського комуністичного режиму. Гібридна війна, яка триває вже 6 років , забрала життя близько 14 тис наших громадян, десятки тисяч поранених і тих, хто залишився інвалідами. Мільйони біженців. Не менше вбитих і з боку агресора, нанесені великі матеріальні збитки як Україні, так і Росії як результат введених проти агресора санкцій»

Джемілєв зазначив, що Кримський півострів, який завжди славився своїми природними ресурсами і рекреаційними центрами, перетворений в велику військову базу, яка становить загрозу всьому Чорноморському басейну.

Депутат переконаний, що для жителів Криму в умовах окупації, а відповідно і ізоляції від цивілізованого миру, немає і не може бути світлих перспектив. Сама країна – окупант буде перетворюватися у велику Північну Корею і стане символом тоталітаризму, жорсткості і мракобісся.

За словами Джемілєва, вихід із ситуації може бути тільки один – всі сторони мають строго дотримуватися принципу міжнародного права, виконувати рішення і резолюції, постанови загальновизнаних міжнародних організацій, в тому числі ГА ООН, ПА Ради Європи, Міжнародного суду ООН, ОБСЄ.

«Це означає, що окупаційні війська мають бути негайно виведені з нашої території, відшкодовано завдані в результаті агресії збитки, винні в агресії мають бути покарані. Немає сумніву в тому, що Крим рано чи пізно буде звільнений від окупації, іншого не може бути. Порушення міжнародного права, міжнародний розбій і захоплення чужих територій в 21 сторіччі – це виклик всьому світу, і цивілізований світ не може з цим довго миритися. Наскільки швидко це відбудеться – залежить від багатьох факторів, в тому числі певною мірою і від самих мешканців Криму. Я закликаю всіх змінити страх на презирство до окупантів і діяти за принципами мирного, ненасильницького спротиву окупації. Я впевнений, що в Криму достатньо патріотів, які думають не про свою шкуру, а про майбутнє своїх дітей, майбутнє свого півострова», – сказав Джемілєв.

 

Джерело: ЄС.
Telegram Channel