Буває, що спустившись у підвал, господар помічає, що головки вкриті пліснявою. Чи можна врятувати їх?..
Буває, що спустившись у підвал, господар помічає, що головки вкриті пліснявою. Чи можна врятувати їх?
У відлигу чи в дні, коли невеликий мороз, винесіть капусту з погреба і витримайте кілька годин під прямим сонячним промінням або хоча б на світлі. Після такої обробки багато бактерій і спор грибів гинуть, а термін зберігання капусти продовжується. Проте, якщо головки капусти вже уражені гнилизною, то їх потрібно терміново перебрати, зачистити й обов’язково обпилити крейдою, а надалі дотримуватися режиму зберігання. Температура у приміщенні повинна бути в межах 0—1 градус нижче нуля. Зазначимо, що збудник бактеріозу припиняє ріст уже при температурі плюс 4 градуси. Велике значення має і вологість повітря у сховищі, якщо вона підвищена, а вентиляція не може впоратися, то поставте в підвалі ящик з негашеним вапном. Воно вбере надмірну вологу, а під час гасіння виділятиме вуглекислий газ, який призупинить життєдіяльність багатьох шкідливих бактерій і грибків.