Зараз сприятлива пора для заготівлі однолітніх черешків чорної смородини. Коли заготовляєте їх, то верхній зріз зробіть рівним, тобто ставте ніж під прямим кутом до пагона над брунькою, нижній — косий, трохи нижче бруньки...
Зараз сприятлива пора для заготівлі однолітніх черешків чорної смородини. Коли заготовляєте їх, то верхній зріз зробіть рівним, тобто ставте ніж під прямим кутом до пагона над брунькою, нижній — косий, трохи нижче бруньки.
Зрізи робіть гострим ножем, а не секатором, який “жує” дерево. На кожному пагоні залишіть тільки по дві верхні бруньки, всі інші повідламуйте. Заготовлені пагони зберігайте в холодному погребі, наполовину закопавши у вологий пісок. Можна зберігати у сніговій купі. Правда, тоді слід стежити, щоб сніг не розтанув. Укоріняти пагони починайте у лютому—березні. Поставте по кілька штук у півлітрові скляні банки, наповнені сніговою чи водопровідною водою (відстояною). Міняйте її декілька разів на тиждень, не витягуючи пагони з банок. Тримати їх бажано на північних підвіконниках. Через 14—20 днів утворяться корінці. Підживіть пагони, кинувши у банку по гранулі нітрофоски,— більше не можна, бо “обгорять” ніжні корінці. Коли коріння сягатиме 1—1,5 сантиметра, розсадіть черешки в горщики, зробивши у дні отвори для дренажу. Перші 2—5 днів щедро поливайте. Висадивши такі саджанці у травні, до осені можна отримати потужні кущі з 4—6 добре розвинутими відростками.