Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
На ринку нафти стався найсильніший з 1991 року обвал цін

З 1 квітня всі обмеження на видобуток нафти будуть зняті.

PxHere

На ринку нафти стався найсильніший з 1991 року обвал цін

Ціна «чорного золота» американської марки WTI впала на 30 відсотків

У понеділок, 9 березня, на ринку нафти стався найсильніший обвал цін з 1991 року, коли почалася війна в Перській затоці.

Якщо в п'ятницю торги закрилися на позначці 41,28 долара за барель, то в понеділок вранці нафта торгувалася на рівні, нижчому за 29 доларів, передає Lb.ua.

Зниження цін пов'язане з розвалом нафтової угоди між ОПЕК і Росією, яка офіційно втратить чинність наприкінці березня.

Вартість північноморського сорту Brent впала приблизно так само - з 45,27 долара до 32 доларів і нижче.

Як зазначає CNN, зниження цін пов'язане з розвалом нафтової угоди між ОПЕК і Росією, яка офіційно втратить чинність наприкінці березня. У РФ відмовилися скорочувати виробництво нафти у відповідь на знижений через коронавірус попит, а потім Саудівська Аравія ще більше загострила ситуацію.

За словами аналітиків, королівство знизило ціни на квітневі постачання на 6-8 доларів, щоб повернути собі частку ринку і натиснути на Росію.

Згідно зі статистичними даними, найбільше одноденне процентне падіння цін на нафту в США цього століття сталося у вересні 2001 року, коли вони впали на 15%.

Рекордне падіння цін на нафту спровокувало обвал і на фондових біржах. Торги на S&P 500 довелося зупинити після падіння на 5%. Ф'ючерси Dow знизилися на 4,9%, Nasdaq Composite - на 4,8%.

Гонконгівська біржа просіла на 3,5%, Південнокорейська - на 4%, Шанхайська - на 2,5%.

В Австралії зниження індексу S&P/ASX 200 склало рекордні за 11 років 6,3%.

Нагадаємо, що до кінця березня 2020 року між країнами-членами ОПЕК і партнерами організації чинна угода про скорочення обсягів нафтовидобутку на 1,7 млн барелів на добу.

Telegram Channel