Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Роботу «Дубноводоканалу» на Рівненщині екоінспекція моніторила за допомогою квадрокоптера

Комунальники дивуються, чому їх так часто стали перевіряти

Рівне вечірнє

Роботу «Дубноводоканалу» на Рівненщині екоінспекція моніторила за допомогою квадрокоптера

Журналісти місцевого видання з'ясовували, чому така посилена увага до комунпідприємства

З квадрокоптером, імовірно, придбаним за власний кошт пальним і без згоди керівництва комунального підприємства Державна екологічна інспекція Поліського округу цьогоріч 6 лютого проводила позапланову перевірку «Дубноводоканалу», повідомляє Рівне Вечірнє.

Приводом стало доручення прем’єр-міністра Олексія Гончарука від 23 січня 2020 року. Тодішній головний урядовець країни звернувся до т.в.о. голови Державної екологічної інспекції Єгора Фірсова.

Видання Рівне Вечірчнє висловлює подив, чому для перевірки обрано один водоканал. 

У переліку підприємств, які потребували такої термінової перевірки, чомусь опинилося лишень одне підприємство області – КП «Дубноводоканал». У регіоні, де функціонують підприємства хімічної, цементної, деревообробної промисловості та атомної енергетики.

Причому частота перевірок підприємства зростає в геометричній прогресії. Остання, планова, була торік у січні. А вже за кілька місяців інспекція навідалася знову. Без попередження. Оскільки відповідних документів інспектори не пред’явили, то керівництво «Дубноводоканалу» на територію підприємства їх тоді не допустило. Директор КП Сергій Кирчук пояснив:
- На мій погляд, це якесь упереджене ставлення. Ви, мабуть, знаєте, що ми влітку не допустили до проведення перевірки? Справа в тому, що три місяці перед тим була планова перевірка. І ми їх допустили. А тут раптом через три місяці «прилітають» на позапланову. Причому планова перевірка була з екології, Держпромспоживслужби. Нас перевіряли три контролюючі організації. Вони виявили порушення, які є фактично на кожному підприємстві. Було складено акти, оплачено працівниками штрафи. Підприємству висловили претензію. Вона також була оплачена.

У переліку підприємств, які потребували такої термінової перевірки, чомусь опинилося лишень одне підприємство області – КП «Дубноводоканал». У регіоні, де функціонують підприємства хімічної, цементної, деревообробної промисловості та атомної енергетики, виявляється, найбільшу загрозу для навколишнього середовища становить міське водопостачальне підприємство в Дубенському районі Рівненської області. 

Т. в.о. начальника Державної екологічної інспекції Поліського округу Сергій Федоренко підтвердив, що його підопічні справді проводили зйомку: - Зйомки квадрокоптером відбувалися. Звичайно. Території очисних споруд, сміттєзвалища теж. Там все наочно видно, наскільки забруднено все навколишнє середовище.
- А «Дубноводоканал» повідомляли про те, що будуть такі зйомки?
- А чому ми повинні повідомляти, що будуть такі зйомки? Ми знімали територію не «Дубноводоканалу», ми знімали території навколо, там очисних споруд і тому подібне. Чому ми «Дубноводоканал» мали про це повідомляти? Ви, я думаю, допит мені вчинили…

Видання Рівне Вечірнє зазначає, що посадовці, які перевіряли підприємство, не захотіли повідомляти, ані звідки гроші на оренду квадрокоптера, ані де брали пальне, щоб їздити на численні перевірки.

Telegram Channel