Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Ченці рятуватимуть затоплене водою підземелля архітектурного комплексу Луцького братства

Як же ж так?!

Фото: Волинська єпархія ПЦУ

Ченці рятуватимуть затоплене водою підземелля архітектурного комплексу Луцького братства

Насамперед планують викачати воду і встановити її джерело

Підземелля архітектурного комплексу Луцького братства затоплене водою та занедбане. Про це написав на «Фейсбуці» директор туристичного агентства «Патріот» Богдан Климчук.

Сьогодні ця пам’ятка юридично не перебуває у власності відновленої братської чоловічої обителі Воздвиження хреста Господнього. Проте, як повідомив її намісник ігумен Никодим (Смілий), монастир оформляє документацію. Через високий рівень води пам’ятка руйнується, тож у планах ченців – відновити цю історичну спадщину., повідомляє Волинська єпархія ПЦУ.

Перше, що необхідно зробити, зазначає о. Никодим, це викачати воду і встановити її джерело, аби ліквідувати проблему. А потім приступити до розчищення підземелля, яке доволі велике

Перше, що необхідно зробити, зазначає о. Никодим, це викачати воду і встановити її джерело, аби ліквідувати проблему. А потім приступити до розчищення підземелля, яке доволі велике.

Луцьке Хрестовоздвиженське братство засновано в 1617 році. До братського комплексу входили храм Воздвиження хреста Господнього, школа, шпиталь, друкарня. На той час це була національно-релігійна громадська організація православних руських шляхтичів Волині та міщан Луцька. Братство відігравало роль і політичного центру православної шляхти краю. Проте з подальшими утисками православної віри на Волині організація занепадає.

У травні 2017 р. відкрито Братський чоловічий монастир Воздвиження хреста Господнього та розпочалося відновлення обителі, яка діяла тут у XVII ст.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel