Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
На Рівненщині усі хворі на коронавірусну інфекцію – з села Тинне

При в’їзді в Тинне встановлено блок-пости патрульної поліції і рятувальників.

sarnynews.city

На Рівненщині усі хворі на коронавірусну інфекцію – з села Тинне

Одразу 9 випадків захворювання на COVID-19 підтвердили у лабораторному центрі Рівненської області

Усі хворі - мешканці села Тинне Сарненського району. Їх ізолювали і помістили в інфекційне відділення центральної районної лікарні. На час підготовки цього матеріалу троє жінок віком 58, 59 і 61 рік, відповідно, померли.

У селі, яке стало епіцентром поширення COVID-19, наразі вживають посилених заходів безепеки. При в’їзді в Тинне встановлено блок-пости патрульної поліції і рятувальників.

Нацгвардійці разом зі співробітниками Нацполіції цілодобово охороняють приміщення Сарненської центральної районної лікарні, патрулюють територію, щоб попередити будь-які правопорушення. Усім мешканцям Тинного заборонено залишати населений пункт, а рух габаритного транспорту пущено в обхід села.

Наразі встановлюють зв’яки і контакти інфікованих з іншими особами. До слова, Тинне – густонаселене село. Там проживає майже 5 тисяч осіб. Крім того, до Сарненської центральної районної лікарні вночі поступили ще 3 мешканці сіл: Чудель, Немовичі і Кам'яне-Случанське. А в Рівному підтвердили коронавірус у 74-річного чоловіка з Білої Криниці та у 51-річної жінки з обласного центру.

Усім мешканцям Тинного заборонено залишати населений пункт, а рух габаритного транспорту пущено в обхід села. 

Говорить головний санітарний лікар Рівненської області Роман Сафонов: «Хворих почали активно обстежувати, внаслідок чого значно зросла кількість екстрених повідомлень до обласного лабораторного центру про підозру в захворюванні. Більшість з них не підтверджується. За хворими, які наразі перебувають в інфекційному відділенні Сарненської ЦРЛ, ведеться медичне спостереження. Епідеміологи проводять відповідні протиепідемічні заходи.

Виходячи з того, що більшість інфікованих – віруючі, які відвідували зібрання і Богослужіння, роботи у епідеміологів немало. Ці перші інфіковані особи - цілком очікувані. Рівненщина не стоїть осторонь пандемії. Тому це – не привід для паніки, а пересторога того, що слід строго дотримуватися заходів з убезпечення себе і близьких осіб від серйозної хвороби».

На Рівненщині розпочали роботу мобільні бригади медиків, які перевірють контактних із хворими на коронавірус осіб. А біля Сарненської ЦРЛ поставили палатку для проведення так званого сортування хворих.

Біля Сарненської ЦРЛ поставили палатку для проведення так званого сортування хворих. 

Говорить голова Рівненської облдержадміністрації Віталій Коваль: «Оскільки міністерство охорони здоров»я оновило стандарти надання медичної допомоги хворим на COVID-19, то відтепер осіб з легкою формою коронавірусу госпіталізовувати не будуть, а лише хворих у середньому і важкому стані. Саме тому ми створюємо мобільні бригади для діагностики тих пацієнтів чи контактних осіб, які перебувають у самоізоляції, або хворих, у яких перебіг захворювання носить легкий характер, щоб обмежити їх пересування і перебування в контакті. В області орієнтовно буде 20 таких мобільних бригад».

Головний лікар Сарненської ЦРЛ Василь Іванюк зазначив, що до можливого збільшення потоку хворих вони готові: «Ми поставили палатку на стоянці біля приймального відділення, яка має слугувати для сортування пацієнтів на випадок масового їх надходження. Маємо також 155 ліжко-місць резерву у 4-х відділеннях, які вже звільнені від соматичних пацієнтів».

А прокуратура Рівненської області розпочала досудове розслідування масового зараження людей COVID-19 у селі Тинне Сарненського району.

Прокуратура Рівненської області розпочала досудове розслідування масового зараження людей COVID-19 у селі Тинне Сарненського району.

Тим часом завідувач місцевої медичної амбулаторії Анатолій Речун повідомив, що після введення карантину очільники культових споруд заборонили парафіянам їх відвідувати. Зв'язок спалаху захворювання з Богослужіннями заперечив і голова Немовицької ОТГ, до складу якого входить і Тинне, Віктор Савчин. Він, зокрема, повідомив, що після відповідного рішення виконкому всі Богослужіння у церквах і молитовних будинках припинили.

Тим часом після смерті першої жінки було встановлено, що у неї був коронавірус. Згодом у місцевих ЗМІ з'явилася інформація, що її поховали традиційно, тобто, не дотримуючись заходів безпеки.

«Ми тільки ввечері, після того, як поховали, дізналися, що в неї була підозра на коронавірус. Похорон відбувся у молитовному будинку Протестантської церкви. Але жінка, яка померла, не була її парафіянкою. Вона, взагалі, не ходила ні до якої церкви. А ховали її протестанти, бо хтось же мусив це зробити… Родичі звернулися до них з відповідним проханням», – каже староста села Тинне Олександр Трохимець.

А ось що сказав журналістам старший пресвітер Рівненського обласного об’єднання Української Церкви християн віри Євангельської Олександр Коток: «Наші проповідники були причетні до цього похорону. Там були присутні родина і близькі люди померлої. Про її хворобу ніхто не знав, бо був зовсім інший медичний діагноз».

Наразі всі наші проповідники перебувають у самоізоляції. Я особисто зателефонував кожному з них після того, як стало відомо про підозру на коронавірус в усопшої. Відтак нині вони самоізольовані і з ними працюють спеціалісти.

А настрої у Тинному і навколишніх селах тривожні: люди певною мірою схвильовані, переживають за свої сім’ї. Але ми стараємось, як служителі, спільно з місцевою владою знаходити можливості заспокоїти людей, вчити і застерігати їх від помилкових дій».

Валентин СТАВСЬКИЙ.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel