Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Україна ризикує повністю втратити тепличну галузь

Шукати вихід із ситуації потрібно негайно, інакше тепличники втратять свій бізнес.

Фото /agronews.ua.

Україна ризикує повністю втратити тепличну галузь

Тепличники України, через обмежувальні заходи та закриття ринків, опинилися в ситуації, яка загрожує повним знищенням малих та середніх тепличних господарств

Як агровиробникам пережити форс-мажор та зберегти виробництво, а Україні не втратити цю важливу галузь – в ексклюзивному бліц-інтерв’ю agronews.ua з головою Асоціації постачальників торговельних мереж Олексієм Дорошенко.

Середні та малі тепличні господарства України на межі повного банкрутства, адже 90% своєї продукції вони реалізовували через ринки, які наразі закрито. Повність замінити цей канал збуту іншим, навіть у середньостроковій перспективі, вони не зможуть. В той же час, продукція тепличників – це товар з дуже коротким терміном реалізації, його не можна зберігати місяцями, як зерно. Більше того, ранні тепличні овочі та салати неможливо переробити.

»Тепличні огірки чи салат неможливо законсервувати, вони для того непридатні. Та навіть якщо б і були – в Україні не вистачить потужностей, щоб переробити ці немалі додаткові обсяги сировини», – коментує Олексій Дорошенко.

Надії на великі торговельні мережі на поточний момент теж примарні.

Середні та малі тепличні господарства України на межі повного банкрутства, адже 90% своєї продукції вони реалізовували через ринки, які наразі закрито. 

«На сьогодні тепличні господарства в Україні – це переважно малий та середній бізнес. Наразі вони не можуть запропонувати торговим мережам умови, які б задовольнили великий ритейл. Це стосується не лише виробників тепличних овочів, але й невеликі виробництва грибів, наприклад. Тих же печериць. Єдине, що могло б допомогти тепличникам зберегти бізнес (крім відкриття ринків) – це їх кооперація та об’єднання зусиль для лобіювання своїх інтересів. Але з цим у галузі великі проблеми», – зауважує він.

Спроба створити об’єднання, яке артикулювало та відстоювало інтереси тепличної галузі в Україні були. Але вони ні до чого не призвели, каже наш співрозмовник. Як результат – у тепличників просто немає представників, з якими той же Уряд міг щось обговорювати. «На нарадах та конференціях, які під час карантину проводить Уряд з представниками асоціацій агровиробників та ритейлу, галузь практично не представлена. Їх проблеми нікому озвучувати і ні з ким відпрацьовувати», – констатує експерт.

Практично єдині, хто міг би допомогти галузі – місцеве самоврядування. Адже саме місцеві ради на чолі з головами вирішують – відкривати чи ні ринки в їх регіонах. Але питання – чи підуть місцеві органи самоврядування на ризик – наразі без відповіді.

«Відкрити ринок у районному містечку – це на порядки підвищити ризик стрімкого розповсюдження коронавірусу. А засоби і ресурси для боротьби із хворобою на місцях мінімальні. Я розмовляв з мерами деяких міст – вони проти відкриття ринків. І в цій ситуації їх можна зрозуміти», – розповідає голова Асоціації постачальників торговельних мереж.

Тепличники стали заручниками тієї системи ведення бізнесу, яку сформовано в країні за останні кілька десятиріч. Системи, при якій в країні немає лобі малого та середнього бізнесу.  

Можна сказати, що в ситуації, в якій опинилися тепличні господарства, винні не якісь особи чи навіть обставини. Тепличники стали заручниками тієї системи ведення бізнесу, яку сформовано в країні за останні кілька десятиріч. Системи, при якій в країні немає лобі малого та середнього бізнесу. Та й взагалі немає легального лобі, як інституції, як складової бізнесу.

«У ситуації, яка склалося, малому та середньому бізнесу потрібно організуватися, об’єднатися, щоб хоча б донести до влади свої проблеми. Варто почати перемовини також з місцевою владою. Врешті решт, малий та середній підприємець – основний виборець, а часто, і спонсор на регіональному рівні», – підсумував фахівець.

Шукати вихід із ситуації потрібно негайно, інакше тепличники втратять свій бізнес. Тим більше, що позитивний досвід кооперації в окремих тепличних господарствах України все ж таки є.

Telegram Channel