Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Жінки та діти самотужки гасили лісове займання, бо... пожежники відмовилися їхати на виклик (Фото. Відео)

Впоралися зі стихією власними силами і Божою поміччю.

Наталії ТХОРЖЕВСЬКОЇ.

Жінки та діти самотужки гасили лісове займання, бо... пожежники відмовилися їхати на виклик (Фото. Відео)

Помітивши дим поблизу лісу мешканці Дубівської громади учора двічі телефонували на лінію «101». Втім диспетчерка відповіла: «У вас в громаді має бути своя пожежна служба» та повідомила, що дасть знати про біду... місцевому лісівнику

Про це на своїй сторінці у фейсбуці повідомила Наталія Тхоржевська з Дубової, що поблизу Ковеля.  

«Останнім часом лісові пожежі стали якимось нашестям, люди таки справді, мов подуріли - куди не глянь, зусібіч хмари диму на видноколі. Як дати всьому цьому раду- питання риторичне....
Тепер конкретно: що робити, коли безпорадною стоїш в епіцентрі пожежі , вогонь неймовірно швидко поширюється з палаючої трави на дерева, що спалахують, мов новорічні свічки....це страшно...й найбільш – від безпорадності.

 

 - Мам, тат, тепер отут горить!!!!- діти дуже швидко чи не щодня реагують на нову локацію .- Пожежну викликали...вже з годину тому...нема....вогонь поширюється дуже швидко- вже сосни горять!

 

 Телефоную в пожежну ...Вальяжним голосом черговий без усякого інтересу розпитує про деталі....вогонь тим часом наступає мені на п'яти...все в диму....мимоволі підвищую голос:

- То ви їдете?!

Кидає слухавку....

Телефоную ще раз...Тепер відповідає жінка:
-Зараз ми повідомимо вашого лісника, хай сам дає раду! Ми не їздимо на такі виклики! У вас в громаді має бути своя пожежна служба!!!!!!!
І знов кидає слухавку....

 

 А лісник наш з хлопцями ( молоді й завзяті мої дорослі сонценята) давним- давно в курсі й без пожежної, вже кілька днів чи тижнів...Щойно з одного боку колії зупинили вогонь під лісом ....біжать в інший бік....ще в одному місці, де вогонь відступив до дерев , попри сувору заборону , зупиняють вогонь гілляччям Арсеній з Богданом...чоловік біжить їм на допомогу- зупиняють...

Нещодавно пів ночі гасили ліс, не тільки ми, дубинські баби поприбігали.... якось дали раду...Ну й лісники наші, звісно ж...

А от тут, де я намагалась щось вдіяти ....куди там...за кільканадцять метрів вже не підійти до палаючих ялин-смолоскипів...

 

 

Підтягується гуртик людей з лопатами, що зуміли заблокувати пожежу ще з іншого боку під лісом - це сім'я Бойчуків- Абрамчуків: Наталка й Мар'яна з батьком та чоловіком. Пишаюсь і захоплююсь цими людьми- вони по-справжньому розуміють приказку: «Моя хата скраю....першим ворога стрічаю...»

 

 - Нещодавно пів ночі гасили ліс, не тільки ми, дубинські баби поприбігали.... якось дали раду...Ну й лісники наші, звісно ж...

Цікаво, чи є в нас в громаді пожежна служба, Роман Троцюк Чи може, хоча б якусь добровільну пожежну команду організувати?

З - під Мощеної, де теж усе палає, повертається лісник Володя Калінчик, і ще один- Дмитро Калінчик, і Андрій Півень з авто виходить- задимлені, чорні від сажі, з багряними від вогню обличчями й...майже безсилі:

- Спасибі, добрі люди, за небайдужість і допомогу....
..А в пожежну, Дмитрівна, дарма телефонувати, вони не приїдуть.

 

 Пишаюсь ними - справжні чоловіки виросли...і шкодую водночас, що сам на сам лишилось із такою проблемою...», - йдеться у дописі Наталії Тхоржевської.

 

 А ще жінка звертається до голови Дубівської громади Романа Троцюка: що ж робити з цим?! Цікаво, чи є в нас в громаді пожежна служба, Роман Троцюк Чи може, хоча б якусь добровільну пожежну команду організувати?

Telegram Channel