Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
В обласному протитуберкульозному диспансері кричать «SOS!» (Відео)

«Фінансування, якого навіть не вистачає на виплату заробітних плат...»

Фото ВОФМЦ Луцьк (скрін із відео).

В обласному протитуберкульозному диспансері кричать «SOS!» (Відео)

У лютому цього року в «Газеті Волинь» було надруковано статтю під заголовком «Такій реформі радіє хіба що паличка Коха», в якій ми розповідали про загрози для подальшого існування фтизіатричних закладів після 1 квітня. Застереження було не безпідставним. Сьогодні колектив КП «Волинський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр» опублікував звернення – «крик душі» -- до Президента України на своєму youtube-каналі

Суть другого етапу медреформи, який стартував з 1 квітня цього року, така — держава платить за кожен пролікований випадок згідно з угодою Національної служби здоров’я з кожним конкретним закладом. Роблять це за фіксованими тарифами. На пацієнта з туберкульозом попередньо передбачали 20,6 тисячі гривень.

Таке фінансування просто не дає змоги утримувати стаціонари.

Медики в один голос заявляли: таке фінансування просто не дає змоги утримувати стаціонари. Наприклад, лікування резистентних форм туберкульозу (стійких до медпрепаратів) може коштувати до 150–160 тисяч гривень, тобто у 8 разів дорожче за пропонований тариф. До того ж хворі цієї категорії потребують доброго харчування, що є умовою успішного одужання. Одне слово, було зрозуміло, що в нових умовах працівників протитуберкульозних лікарень чекає скорочення, решті ж доведеться затягувати паски.

Про це й говорить нині у зверненні до Президента директор КП «Волинський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр» Іван Нискогуз:

«В області реорганізували медичні заклади, вже закрили дві лікарні й найближчим часом припинить існування ще одна, в результаті залишиться єдиний стаціонар у місті Луцьку. За 1,5 року скоротили кількість працівників з 530 до 297. Найближчим часом знову відбудеться скорочення ще 50». 

Керівник медзакладу наголосив, що вони отримали фінансування, якого навіть не вистачає на виплату заробітних плат, не говорячи про оплату комунальних послуг, харчування пацієнтів, обстеження та транспортування хворих. «Щож це за така реформа, що призвела до кількаразового скорочення фінсування протитуберкульозних закладів, кількаразового скорочення медичного персоналу, а персонал, який залишився отримає меншу зарплату?», - запитує Іван Нискогуз.У відеозверненні зауважують, що туберкульоз, як і коронавірус, належить до особливо небезпечних інфекцій, не лікувати його –  свідомо наражати людей на небезпеку. Однак, у нинішніх умовах важко сподіватися, що голос волинських медиків почують. Активніше бити на сполох потрібно було раніше.

Telegram Channel