Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Інфекціоністи Уманської лікарні три тижні не були вдома, тестів обмаль, – Ірина Геращенко

Геращенко: «На місто є 150 тестів. А де 250 тисяч тестів, які начебто закупила влада, де вони?»

Фото ЄС.

Інфекціоністи Уманської лікарні три тижні не були вдома, тестів обмаль, – Ірина Геращенко

Співголова фракції «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко побувала у медичних закладах Черкащини і передала лікарям захисні костюми від Фонду Порошенка. Про це вона повідомила в ефірі телеканалу «Прямий»

«Сьогодні два міста на Черкащині потрапили в епіцентр COVID-19. Це Умань і Кам’янка. В Умані на сьогодні зареєстровано 10 випадків коронавірусу. На жаль, двоє дітей. Звичайно, важливо дбати про те, аби всі хворі отримали необхідне лікування. А зробити це можуть тільки медики, які сьогодні виявилися найнезахищенішими», – зазначила Геращенко. 

Вона розповіла, що лікарі Уманської міської лікарні, які працюють в інфекційному відділенні, вже три тижні не були вдома. 

«Вони живуть у гуртожитку поряд з лікарнею, для того аби допомагати тим, хто захворів, і не наражати на небезпеку свої родини. Це сьогодні воїни світла, які захищають Україну в тилу від пандемії. Ми мали серйозне спілкування з головним лікарем і міським головою Умані. Вони розповідають, що медики мають бути захищені через маски, костюми, дезінфектори. Всього цього катастрофічно не вистачає», – зауважила Геращенко. 

Вони живуть у гуртожитку поряд з лікарнею, для того аби допомагати тим, хто захворів, і не наражати на небезпеку свої родини. Це сьогодні воїни світла, які захищають Україну в тилу від пандемії.

Співголова «Європейської Солідарності» також звернула увагу на необхідність суттєво підвищити оплату праці медичного персоналу. «В Умані прийняли рішення на сесії місцевої ради по 12 тисяч гривень виплатити всьому медперсоналу лікарні, яка сьогодні працює для лікування хворих на COVID. При цьому в бюджеті, який планують ухвалити цієї п’ятниці, забирають всі гроші з регіонів, зі статей децентралізації і залишають регіони оголеними. Але ж саме регіони сьогодні це навантаження тягнуть по боротьбі з коронавірусом», – наголошує Геращенко. 

«Сьогодні захисні костюми від фонду Петра Порошенка, від нашої політичної команди направилися до Черкас, де так само працює інфекційна лікарня. І вже наступного тижня такі захисні костюми отримають інші лікарні регіону. Це і Кам’янка, Шпола, Золотоноша. Ми більше передамо на Умань і Черкаси, тому що сьогодні ці лікарні потребують такої допомоги», – повідомила Геращенко. 

«Також ми привезли маски, дезінфектори, але ще лікарі просять сприяти в ремонті апаратів штучної вентиляції легень. Важко сьогодні – санітарні фірми, структури, які б могли робити цей ремонт, перевантажені. Тому звертаюся до всіх відповідних структур, які займаються ремонтом медичної техніки. А фонд Петра Порошенка готовий сплатити цей ремонт», – повідомила Ірина Геращенко. 

Я запитала, скільки тестів є в Умані, де встановлено вже 10 хворих на коронавірус, а також треба перевірити контакти цих людей, щоб встановити ланцюжок захворювань. На місто є 150 тестів. А де 250 тисяч тестів, які начебто закупила влада, де вони?

Вона також подякувала всім, хто на місцях не залишається осторонь і об’єднує свої зусилля. Ірина Геращенко також звернула увагу на відсутність ефекту від розпіарених «зусиль» центральної влади. «Бізнес тут об’єднав свої скромні можливості, і як в 14 році роблять замовлення на захисні костюми, маски для лікарень. Я запитала, скільки тестів є в Умані, де встановлено вже 10 хворих на коронавірус, а також треба перевірити контакти цих людей, щоб встановити ланцюжок захворювань. На місто є 150 тестів. А де 250 тисяч тестів, які начебто закупила влада, де вони? Якщо їх не вистачає ні в Києві, ні на Черкащині, Львівщині, Тернопільщині, Житомирщині, Вінниччині. Немає системної відповіді влади на протидію вірусу і як рятувати економіку. І намагаються перекласти відповідальність на самих українців. Ті хто вивезли маски, де їхня відповідальність? Все це непокоїть – ті зміни до бюджеті, де не передбачено ніяких системних відповідей на підтримку медиків і економіки», – зауважила Ірина Геращенко. 

Джерело: ЄС.
Telegram Channel