Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
У команді Зеленського кажуть, що економіка впаде на 5 відсотків

Невеселі перспективи.

Фото Укрінформ.

У команді Зеленського кажуть, що економіка впаде на 5 відсотків

Такий прогноз в ефірі програми «Право на владу» на каналі «1+1» зробив радник Президента України з економічних питань, член наглядової ради Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко

Експерт припускає, що на тлі світової економічної кризи, пов'язаної з пандемією коронавірусу, українська економіка в поточному році впаде на 5% - замість запланованого зростання в 3,5%.

«Ми стикнулися з ситуацією, коли у нас різко розширюється дефіцит державного бюджету. Дефіцит бюджету в поточному році сягне близько 10%», - заявив Устенко.

Україна буде змушена збільшувати зовнішні запозичення, оскільки в короткостроковій перспективі способів виправити становище немає.

За його словами, основною причиною погіршення ситуації в українській економіці стало падіння світових ринків на тлі пандемії коронавірусу: «Ми падаємо через те, що було різке погіршення кон'юктури на світових ринках, а ми все ж таки сировинна країна, і більше половини нашого експорту - це сировина».

Експерт зазначив, що Україна буде змушена збільшувати зовнішні запозичення, оскільки в короткостроковій перспективі способів виправити становище немає.

«На превеликий жаль, нам доведеться робити додаткові борги. У короткостроковій перспективі у нас немає виходу, країна повинна буде позичати гроші. Питання - як, де, під який відсоток», - заявив він.

Також, на думку радника Президента, Україні доведеться шукати внутрішні політичні компроміси в питанні скорочення видаткової частини бюджету.

«Тут абсолютно очевидно, що мають бути зрушення в тих державних корпораціях, які у нас є. Там є очевидні можливості для зниження їхніх витрат, збільшення тих сум, які вони могли б дати державному бюджету. Принаймні в короткостроковій перспективі це поповнить наш бюджет», - підкреслив Устенко.

Крім того, у середньостроковій перспективі, за його словами, країна буде змушена вести політику монетарного ослаблення: «Ми вперше стикнулися з такою проблемою. І вперше ми повинні будемо вести політику монетарного ослаблення, зниження облікової ставки. І це дасть ефект у середньостроковій перспективі».

У далекій перспективі, за прогнозами Устенко, доходи бюджетів можна буде збільшити за рахунок наведення порядку в податковій і митній сферах. Однак швидкого ефекту тут чекати не можна.

Telegram Channel