Курси НБУ $ 39.78 € 42.31
«Російської тут не було чути 30 років»: «Свобода» вважає, що голова Волинської ОДА нав’язує чужу мову

Юрій Погуляйко.

Фото Волинської ОДА.

«Російської тут не було чути 30 років»: «Свобода» вважає, що голова Волинської ОДА нав’язує чужу мову

Про йдеться у заяві фракції ВО «Свобода» у Волинській облраді щодо нав’язування російської мови та нехтування правилами етичної поведінки держслужбовцями ОДА

«З приходом на посаду голови Волинської обласної державної адміністрації Юрій Погуляйка у цій державній установі розпочалися процеси нав’язування російської мови у систему державного управління, - йдеться у заяві. - Новий очільник обласної адміністрації, призначений президентом Володимиром Зеленським, привіз із собою чиновників, які публічно нехтують офіційним використанням української мови та застосовують російську мову під час виконання посадових повноважень. Манера поведінки нових управлінців під час прийомів громадян та робочих нарад відображає низький рівень ділових якостей та межує з відвертим хамством. Усе це відбувається на тлі паралічу органів виконавчої влади та їх нездатності ефективно реагувати на виклики часу. У Волинській ОДА російська мова востаннє публічно лунала з вуст представників виконавчої влади на офіційних заходах ще наприкінці 80-х років минулого століття, на зорі проголошення незалежності України». 

У Волинській ОДА російська мова востаннє публічно лунала з вуст представників виконавчої влади на офіційних заходах ще наприкінці 80-х років минулого століття, на зорі проголошення незалежності України

У «Свободі» наголошують: «Використання службовцями Волинської ОДА у державних установах недержавної мови – це не тільки нехтування основоположними нормами Конституції України, але й порушення ряду вимог чинних Законів України, зокрема: п. 1, 3 ч. 1 ст. 9; ч. 1 ст. 12; ч.1 ст. 53 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», а також ч. 3 ст. 11; ст. 32 Закону України «Про засади державної мовної політики». Не варто забувати, що за порушення цих законів передбачена персональна відповідальність, до якої правопорушники у владі можуть бути притягнуті, що неминуче завдаватиме цій владі організаційних та іміджевих втрат».

Фракція ВО «Свобода» у Волинській обласній раді вимагає від голови Волинської ОДА Юрія Погуляйка:

«1. Вжити невідкладних заходів щодо усунення порушень чинного законодавства України в царині мовної політики та правил етичної поведінки держслужбовця і попередити підлеглих про персональну відповідальність за порушення цих вимог.

 2. При здійсненні повноважень органів державної влади і виконанні службових обов’язків посадовими особами Волинської ОДА – неухильно дотримуватися вимог Конституції та Законів України щодо застосування виключно державної української мови.

3. Призначати на відповідальні посади у Волинську ОДА людей, які досконало володіють державною українською мовою та мають достатній рівень культури поведінки і дотримання етики державного службовця.

Сподіваємося, наділених державою повноважень голові ОДА вистачить, аби вжити достатніх заходів задля недопущення у стінах Волинської ОДА подібних проявів».

Джерело: svoboda.org.ua
Telegram Channel